Κατσέλη: «Συμμαχία για ένα ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης»

Από την ταχύτητα προώθησης τεσσάρων παραμέτρων, θα εξαρτηθεί η έκβαση του κρίσιμου στοιχήματος, που συνιστά για τις ελληνικές τράπεζες η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως δε των επιχειρηματικών, όπως επισήμανε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, στην διάρκεια δείπνου που παρέθεσε η διοίκηση της τράπεζας σε επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι η έκβαση της πρόκλησης της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προωθηθούν τα εξής:
– Πρώτον, οι αναγκαίες βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πτωχευτικού δικαίου.
– Δεύτερον, η εναρμόνιση κινήτρων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων, που αφορούν τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στις τράπεζες.
– Τρίτον, ο βαθμός συντονισμού και η τεχνογνωσία των τραπεζών στην προώθηση καινοτόμων προϊόντων αναδιάρθρωσης που ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών.
– Τέταρτον, η δυνατότητα εκχώρησης μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους, είτε προς διαχείριση είτε προς πώληση.

«Αν η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνει αποτελεσματικά, τότε θα απελευθερωθούν κεφάλαια τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα για την απορρόφηση τυχόν ζημιών και θα διοχετευθούν στην οικονομία για την επανεκκίνηση βιώσιμων επιχειρηματικών μονάδων» σημείωσε.

Αναφερόμενη γενικά στα όσα πρέπει να γίνουν για να οργανωθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι χρειάζεται βιώσιμη και ισχυρή συμμαχία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού τομέα και του κράτους, ένα νέο ισχυρό και βιώσιμο συμβόλαιο συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη στην Ελλάδα δεν θα έρθει από μόνη της και σαν αυτόματο επακόλουθο της βούλησής μας. «Πρέπει όλες οι μεριές – η πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες – να αναλάβουμε δράση τόσο η κάθε πλευρά μόνη της και χρησιμοποιώντας τα μέσα της, όσο και συντονισμένα και ομαδικά. Από την τραπεζική μεριά, καλούμαστε να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη με δύο τρόπους.

Ο πρώτος, είναι και ο πιο παραδοσιακός, η διοχέτευση της ρευστότητάς μας στην οικονομία, σε δράσεις και επιχειρήσεις που αντλώντας αυτή τη ρευστότητα, θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, και κατ’ επέκταση θα συνεισφέρουν θετικά στην οικονομία και την απασχόληση.

Ο δεύτερος, στον οποίο δουλεύουμε, είναι αυτό της ανάκτησης των κεφαλαίων μας και η διευθέτηση των δανείων σε καθυστέρηση. Η επιτυχημένη έκβαση αυτής της προσπάθειας θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας και στην απελευθέρωση κεφαλαίων τα οποία θα ενισχύσουν την εκ νέου χρηματοδότηση της οικονομίας» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ