Στη Liberty Media τα εμπορικά δικαιώματα της F1 με 4,4 δισ. δολάρια

Τα εμπορικά δικαιώματα της F1 άλλαξαν χέρια, καθώς πέρασαν από τον Μπέρνι Έκλστοουν στην εταιρεία «Liberty Mediaee» του Αμερικανού μεγιστάνα της καλωδιακής τηλεόρασης, Τζον Μαλόουν, έναντι 4.4 δισ. δολαρίων!

Η συγκεκριμένη εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο που ασχολείται με τα ΜΜΕ και την επικοινωνία, με δραστηριότητα σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, είναι, επίσης, ιδιοκτήτρια της ομάδας μπέιζμπολ Ατλάντα Μπρέιβς.

Ο Έκλστοουν επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των εμπορικών δικαιωμάτων και δήλωσε ότι του έχει ζητηθεί να συνεχίσει για τρία χρόνια στο πόστο του. Ο 85χρονος Βρετανός επιχειρηματίας στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει μετατρέψει την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε μια επιχείριση με ετήσιο τζίρο περίπου 1,9 δισ. δολαρίων, ωστόσο τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις εισιτηρίων παρουσιάζουν συνεχή πτώση.

Η «Liberty Media» θα δώσει 1,1 δισ δολάρια σε μετρητά, 138 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της και 351 εκατομμύρια δολάρια σε «exchangeable debt», ένα τύπο υβριδικού χρεογράφου που μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές της εταιρείας από την εταιρεία έκδοσης. Ακόμα, θα πληρώσει 4,1 δισ δολάρια του τρέχοντος χρέους της F1.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η «Liberty Media» προτίθεται να αλλάξει το όνομά του ομίλου εταιριών «Formula One Group», που είναι υπεύθυνες για την προώθηση του πρωταθλήματος. Η «CVC», σημερινή μεγαλομέτοχος της Φόρμουλα, όπου κατέχει το 63,4% των μετοχών, θα μετονομαστεί με το όνομα που θα επιλέξει η νέα ιδιοκτήτρια, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Ο Έκλστοουν μόνος του κατέχει το 5,3% και η εταιρεία του «Bambino Trust» 8,5%, και θα βάλει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς το ποσό των 1,07 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ