Τηλεοπτικές άδειες: Όλο το “στόρι” της δημοπρασίας!

του Γιάννη Διονάτου

Σε ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ εξελίχθηκε η διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών που ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 70 ώρες στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στα 246 εκατ. ευρώ το συνολικό τίμημα των τηλεοπτικών αδειών, ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, Καλογρίτσας και Μαρινάκης οι νικητές

Έτσι μετά από σχεδόν τρεις ολόκληρες ημέρες και ένα ιδιότυπο “μπρα ντε φερ” μεταξύ οχτώ υποψηφίων τα ξημερώματα της Παρασκευής ανακοινώθηκαν τα ονόματα των τεσσάρων “νικητών” – υπερθεματιστών – που θα πάρουν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες έναντι του αντιτίμου των 246 εκατ. ευρώ, ποσό που ακόμα και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς παραδέχθηκε ότι ξεπερνά τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

Νίκος Παππάς _
Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

Σημειώνεται ότι ο Θοδωρής Κυριακού εξ αρχής δεν συμμετείχε προσωπικά στη διαδικασία ο οποίος προσήλθε μεν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, το πρωί της Τρίτης, αποχώρησε όμως πριν ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για προσωπικούς λόγους.

Οι νικητές της διαδικασίας, κατά σειρά ανάδειξης των υπερθεματιστών με το αντίστοιχο τίμημα που προσέφεραν είναι οι εταιρείες:
1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.
2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.
4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώτος ο ΣΚΑΪ

Μετά από 10 ώρες και 58 “χτυπήματα” την πρώτη άδεια εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ. Τα 43,6 εκατ. ευρώ που πόνταρε ο γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Κώστας Κιμπουρόπουλος ήταν κατά 3,6 εκατ. ευρώ περισσότερα από το δεύτερο υψηλότερο ποσό των 40 εκατ. ευρώ που πόνταρε ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας. Τρίτη υψηλότερη προσφορά στον πρώτο γύρο ήταν του εκπροσώπου του ALPHA (30,5 εκατ. ευρώ) και ακολούθησε ο Βαγγέλης Μαρινάκης (20,5 εκατ. ευρώ) και ο Ιβάν Σαββίδης (20 εκατ. ευρώ).

Τα τρία χαμηλότερα αντίτιμα ήταν από την κυπριακή εταιρεία ITV CP (15,5 εκατ. ευρώ), τον ΑΝΤ1 (13,5 εκατ. ευρώ) και το STAR (8 εκατ. ευρώ).

Δεύτερος ο Καλογρίτσας

Ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας “ανέβασε”, στο δεύτερο γύρο, κατά 12,6 εκατ. ευρώ την προσφορά του φτάνοντας τα 52,6 εκατ. ευρώ, ποσό που του εξασφάλισε τη δεύτερη τηλεοπτική άδεια.

Ο δεύτερος γύρος ωστόσο “σημαδεύτηκε” από την εντυπωσιακή άνοδο των προσφορών από σχεδόν όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Συγκεκριμένα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέβηκε στα 46,2 εκατ. ευρώ, ο ALPHA στα 41,5 εκατ. ευρώ, ο ΑΝΤ1 στα 36,5 εκατ. ευρώ και Ιβάν Σαββίδης στα 38,5 εκατ. ευρώ. Αντίθετα το STAR παρέμεινε στα 8 εκατ. ευρώ ενώ η κυπριακή εταιρεία ITV CP ανέβασε την προσφορά της στα 18 εκατ. ευρώ.

Τρίτος ο ΑΝΤ1

Στον τρίτο γύρο της διαδικασίας ο ΑΝΤ1 υπερδιπλασίασε το “ποντάρισμά” του φτάνοντας στα 75,9 εκατ. ευρώ και έτσι να κατοχυρώσει την τρίτη από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης με 63,8 εκατ. ευρώ (+17 εκατ. ευρώ) ήταν δεύτερος στον τρίτο γύρο της διαδικασίας δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών. Αντίστοιχα τρίτος ήταν ο Ιβάν Σαββίδης με 52 εκατ. ευρώ ενώ ο ALPHA “ανέβηκε” στα 46 εκατ. ευρώ.

Το STAR “ανέβηκε” στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ στα 18 εκατ. ευρώ παρέμεινε η κυπριακή εταιρεία ITV CP.

Τέταρτος ο Μαρινάκης

Στην δημοπράτηση για την τέταρτη άδεια ο Βαγγέλης Μαρινάκης “ανέβασε” την προσφορά του στα 73,9 εκατ. ευρώ και εξασφάλισε έτσι με ευκολία την τελαυταία άδεια τους διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Στον “γύρο” αυτό ο ALPHA που ανέβασε την προσφορά του στα 61 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης έφτασε στα 61,5 εκατ. ευρώ δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν την προσφορά της εταιρείας. Αντίστοιχα, το STAR ανέβηκε στα 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ η κυπριακή εταιρεία ITV CP έμεινε στα 18 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με Λευτέρη Κρέτσο, γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η στελέχωση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ώστε ο διαγωνισμός για τις περιφερειακές άδειες να διεξαχθεί υπό την εποπτεία του ανεξάρτητου οργάνου και όχι από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αποτελεί τον επόμενο στόχο της κυβέρνησης, μετά από τον διαγωνισμό για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Λευτέρης Κρέτσος _
O γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνία, Λευτέρης Κρέτσος.

Ωστόσο η σύσταση του ΕΣΡ, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι μάλλον προβληματική και αυτό γιατί για τη συγκρότησή του απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να συναινέσει και η αντιπολίτευση στην πρόταση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η στελέχωση του ΕΣΡ και η λειτουργία του υπακούει και σε μία ακόμη αναγκαιότητα η οποία αφορά το “πρόσωπο” που θα δώσει την εντολή στην Digea για να “κατεβάσει” τους διακόπτες και αυτό για πρέπει να το κάνει η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, μετά τις απανωτές αρνήσεις της ΝΔ, έχοντας εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων, μελετά τη διεύρυνση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου να φτάσει στην πολυπόθητη πλειοψηφία των 4/5. Η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει μετά από μια ακόμη προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση να στελεχωθεί το ΕΣΡ. Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι αυτό θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε ανύποπτη στιγμή μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες για τις ανεξάρτητες αρχές στο πλαίσιο Αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ