Μετά την Apple, ποιος; Τι ετοιμάζει η Κομισιόν;

Η Κομισιόν αναμένεται να συνεχίσει τα αυστηρά μέτρα και κυρώσεις για ευνοϊκές συμφωνίες που έχουν συνάψει πολυεθνικές εταιρίες με τις αρχές για τα φορολογικά τους, μετά την υπόθεση Apple, όπως τονίζουν αξιωματούχοι και ειδικοί σύμφωνα με το Reuters.

Η Ευρωπαία επίτροπος που είναι αρμόδια για τον ανταγωνισμό, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ενδέχεται αυτή τη φορά να στρέψει τα πυρά προς ευρωπαϊκές εταιρείες έπειτα από μια σειρά ερευνών κατά αμερικανικών κολοσσών και από την απόφαση κατά της Apple.

Από το 2013, η Επιτροπή άρχισε να ερευνά περίπου 1.000 εταιρείες σε 23 ευρωπαϊκά κράτη.

Άλλη μία αμερικανική πολυεθνική, η αλυσίδα Starbucks, έχει απαιτηθεί να πληρώσει μέχρι και 30 εκατ. ευρώ στην Ολλανδία, ενώ μια μονάδα της ιταλικής Fiat πρέπει να καταβάλει αντίστοιχο ποσό στο Λουξεμβούργο. Σε ξεχωριστή υπόθεση που αφορά σε 35 εταιρείες στο Βέλγιο, κάποιες από αυτές επίσης είναι αμερικανικές.

Επιπλέον, εκκρεμούν οι αποφάσεις για δύο ακόμη αμερικανικές πολυεθνικές, της Amazon και της McDonald’s, και οι δύο στο Λουξεμβούργο. Η Κομισιόν δεν έχει γνωστοποιήσει πότε θα λάβει αποφάσεις.

Το Reuters τονίζει ότι πηγές που εμπλέκονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ανταγωνισμού, θεωρούν ότι η Κομισιόν από εδώ και πέρα μπορεί να επιλέξει κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία.

“Θα πρέπει να επιλέξει ορισμένες υποθέσεις, ίσως να ερευνήσει ευρωπαϊκές εταιρίες. Τα Luxleak s ανέφεραν ότι αρκετές ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν συμφωνίες με το Λουξεμβούργο”, αναφέρουν νομικοί κύκλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ