Αναπτυξιακές εταιρείες, χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις και άλλα παραμύθια

του Σπύρου Κουρούπη*

Όπως λένε και στις ταινίες, το σημερινό μου σχόλιο είναι εμπνευσμένο από αληθινή ιστορία.

Για την καταβολή επιχορήγησης από ΕΣΠΑ, συνολικού ποσού 70.000 ευρώ, από ενταγμένη επένδυση συνολικού ύψους 170.000 ευρώ η οποία ολοκληρώθηκε 3 χρόνια πριν (και εδέησαν σήμερα να ασχοληθούν με αυτή) και καθόσον η επιχείρηση στο διάστημα αυτό έχει αυξήσει το προσωπικό της κατά 5 εργαζόμενους, ζήτησε η ΕΛΑΝΕΤ – θυμίζω ότι ο πλήρης τίτλος είναι και βαρύγδουπος και πολλά υποσχόμενος: Ελληνική Αναπτυξιακή Εταιρεία – βεβαίωση από την αποθήκη ηλεκτρικών για μια λάμπα Led ότι:
1. Είναι καινούργια και αμεταχείριστη.
2. Δεν υπάρχει παρακράτηση κυριότητας της λάμπας.
3. Το SN της λάμπας.

Και από τον μαραγκό τα SN:
1. Για ένα πάγκο κουζίνας.
2. Για μια ρεσεψιόν.
3. Για ένα ντουλάπι.
4. Και για ένα τζάμι

Σαφώς για όλα τα ανωτέρω υπάρχουν προσφορές, τιμολόγια, εξοφλητικές αποδείξεις και αποδεικτικά τραπέζης για την μεταφορά χρημάτων προς εξόφληση των ανωτέρω.

Αλήθεια υπάρχει έστω και ένας σε αυτή τη χώρα που έχει σώας τα φρένας και τον ελάχιστο κοινό νου, που πιστεύει ότι υπάρχουν σοβαρά και με εμπειρία στελέχη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις “ιδιωτικοφανείς” παραφυάδες του, που επεξεργάζεται σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης της αγοράς;

Από το 2010 έχει ξεκινήσει ένα ανελέητο πογκρόμ της επιχειρηματικότητας, ποινικοποίηση της, και ένα σαφές σχέδιο αποψίλωσης της αγοράς από οποιαδήποτε έννοια μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ορδές “ανεύθυνο-υπεύθυνων”, χωρίς τη παραμικρή γνώση της πραγματικής οικονομίας βασανίζουν ένα ολόκληρο λαό.

Θα μου πείτε: “μύγα σε τσίμπησε καλοκαιριάτικα;”. Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα αγαπητοί μου. Πάντα θα έχουμε μια δικαιολογία για να αφήνουμε τα τρένα να περνούν όπως κάνουμε από το 1981 μέχρι σήμερα. Μόνο που την τελευταία εξαετία, δεν φεύγει το τρένο αλλά το οποιοδήποτε μέλλον αυτής της χώρας…

Υ.Γ.: Φυσικά τα στοιχεία της επιχείρησης είναι στη διάθεση του EMEA.gr

* o Σπύρος Κουρούπης είναι Σύμβουλος Public και Government Affairs, Πρόεδρος της one9six

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ