Το «πόκερ» του ελληνικού πρωταθλήματος

Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δεν άρχισε, καθώς ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Κοντονής έκανε πράξη την απειλή του στην περίπτωση που η σημερινή διοίκηση της ΕΠΟ δεν πραγματοποιούσε όσα είχαν συμφωνηθεί πρόσφατα στην τριμερή συνάντηση υφυπουργείου Αθλητισμού – ΕΠΟ – UEFA, και ανέστειλε την έναρξη του πρωταθλήματος.

του Γιάννη Λεοντάρη

Ένας από τους χαμένους της εξέλιξης αυτής είναι και η Nova, που έχει συμφωνήσει να καταβάλλει στη Superleague περίπου 40 εκατ. ευρώ για το φετινό πρωτάθλημα (το οποίο αποτελεί και το βασικότερο «όπλο» στο χαρτοφυλάκιο καναλιών της) και βλέπει το «προϊόν» που αγόρασε να μην «υφίσταται» προς το παρόν.

Τα προβλήματα είχαν ξεκινήσει από την περσινή περίοδο, καθώς τα περιστατικά βίας που είχαν κάνει την εμφάνισή τους είχαν αναγκάσει τον Γιώργο Κοντονή σε διακοπή του θεσμού του κυπέλλου (όπου είχαν σημειωθεί και τα περιστατικά βίας), τα τηλεοπτικά δικαιώματα του οποίου είχε αγοράσει ο OTE TV. Ωστόσο η αναγκαστική μετάθεση των αγώνων κυπέλλου έφερε και μετάθεση ορισμένων αγώνων πρωταθλήματος γεγονός που προκάλεσε τότε την οργή της Nova, η οποία απέστειλε στη Superleague σειρά προτάσεων για αλλαγές στο πρωτάθλημα (ώστε αυτό να γίνει πιο ελκυστικό και βιώσιμο, όπως ανέφερε), προειδοποιώντας ότι εάν οι αλλαγές αυτές δε γίνονταν δεκτές τότε θα ενεργοποιούσε τις ποινικές ρήτρες που προβλέπονταν για μετάθεση αγώνων πρωταθλήματος χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή της και παράλληλη συμφωνία της.

Οι αλλαγές που πρότεινε η Nova δεν έγιναν δεκτές από τη Superleague, με τη Nova να μην επανέρχεται στο θέμα.

Ωστόσο η νέα αναβολή του πρωταθλήματος ανάγκασε τη Nova να σκληρύνει τη στάση της, αποστέλλοντας εξώδικο στη Superleague με το οποίο την καθιστά υπεύθυνη για τη διακοπή, και αναφέρει ότι όσο το πρωτάθλημα δεν ξεκινάει δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ευρώ για τα τηλεοπτικά του δικαιώματα.

Μάλιστα στο εξώδικό της η Nova σημειώνει ότι οι προτάσεις της για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος δεν εισακούστηκαν, και προσθέτει ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση όλων των δικαιωμάτων της για την προάσπιση των συμφερόντων της».

Πού θα βρει το δίκιο της…

Η Nova έχει απόλυτο δίκιο να ζητά να πάρει ένα προϊόν το οποίο έχει συμφωνήσει να ακριβοπληρώσει (με βάση την πραγματική του αξία).

Οι ομάδες με τη σειρά τους (ιδίως οι μικρές και οι μικρομεσαίες) αγωνιούν για τις εξελίξεις, καθώς στα έσοδα από τη Nova βασίζουν ένα μεγάλο μέρος των ετήσιων εσόδων τους, τα οποία τώρα βλέπουν να μην έρχονται (ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν).

Η Superleague εξακολουθεί να παραμένει «ακέφαλη» (καθώς ο τέως πρόεδρός της, Νίκος Στράτος, παραιτήθηκε μετά την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από τον Ολυμπιακό), με αποτέλεσμα να μη μπορεί να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις, καθώς οι μεγάλες ομάδες – πλην Ολυμπιακού – έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να συζητήσουν τίποτε άλλο εάν προηγουμένως δεν εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Η ΕΠΟ από την πλευρά της κάνει σα να μη συμβαίνει… τίποτα, και περιορίζεται σε αιχμηρές δηλώσεις κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, αποφεύγοντας όμως να απαντήσει σε όσα της καταμαρτυρεί ο τελευταίος.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κοντονής παραμένει σταθερός στη θέση του πως όσο δεν τηρούνται τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντησή του με την ΕΠΟ και την UEFA δεν πρόκειται να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι η στάση που τηρεί του υφυπουργείο έχει τη μέχρι τώρα υποστήριξη της FIFA, καθώς και ότι από τη μέχρι τώρα αλληλογραφία του με τη FIFA δεν προκύπτει θέμα «ποδοσφαιρικού Grexit», δηλαδή αποκλεισμός των ελληνικός ομάδων και της εθνικής ομάδες από τις διεθνείς διοργανώσεις.

«Πόκερ» για δυνατούς παίχτες

Με τις εκλογές για τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ να γίνονται τον Οκτώβρη, οι ομάδες απεύχονται το σενάριο της εκκίνησης του πρωταθλήματος μετά τον Οκτώβρη, καθώς εκτός από το όποιο σημαντικό οικονομικό κόστος για αυτές, το πρόγραμμα των αγώνων δείχνει πολύ δύσκολο να «βγει» μετά, εάν υπολογίσουμε ότι θα υπάρχουν διακοπές και για τις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας.

Η Nova από την πλευρά της το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να ξεκινήσει Νοέμβριο το πρωτάθλημα, καθώς όλος ο προγραμματισμός της πάει «περίπατο».

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν εξελίξεις είναι η ΕΠΟ και ο υφυπουργός Αθλητισμού. Ο τελευταίος έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει μόνον εάν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, οπότε μένει η (επί της ουσίας) απάντηση της ΕΠΟ.

Ίσως ρόλο σε αυτή την απάντηση να παίξει και η έλευση, στις 29 Αυγούστου, του κλιμακίου της FIFA και της UEFA (η οποία είναι επίσης προς το παρόν «ακέφαλη») και τότε θα διαπιστώσουμε εάν ισχύει και το γεγονός ότι η FIFA συντάσσεται με την πλευρά του υφυπουργείου Αθλητισμού, όπως ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής.

Το σίγουρο είναι πως όσο παρατείνεται η συγκεκριμένη κατάσταση, τόσο περισσότερο πληγώνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο, που εδώ και χρόνια άλλωστε κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και από αγωνιστικής πλευράς, και από πλευράς αξιοπιστίας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ