Startups που θα βελτίωναν τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Παρόλο που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο φαίνεται να διεξάγονται χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια, εντούτοις δεν είναι λίγα τα προβλήματα που παραμονεύουν, από την αυξημένη εγκληματικότητα, μέχρι τον ιό Ζίκα. Αυτό που αξίζει όμως ιδιαίτερης μνείας είναι το πώς αυτά θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί με τη βοήθεια νεοσύστατων εταιρειών. Το Pitchbook τις συγκέντρωσε κι εμείς σας τις παρουσιάζουμε.

Pro Test Diagnostics

Μετά τον αποκλεισμό της ομάδας στίβου της Ρωσίας και της παραολυμπιακής τους ομάδας για ακόμη μια φορά ήρθε στο προσκήνιο το θέμα του ντόπινγκ. Ασφαλώς υπάρχουν ήδη πολλές μέθοδοι που η Διεθνής Ομοσπονδία Αθλητισμού έχει στο πλευρό της, αλλά οι επιστήμονες στην σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού, πάντα βρίσκονται ένα βήμα μπροστά.

Τα τελευταία χρόνια, η ιδέα του βιολογικού διαβατηρίου αθλητή έχει βοηθήσει τόσο στον περιορισμό όσο και στην αποφυγή του ντόπινγκ. Η ιδέα περιλαμβάνει τη μέτρηση και παρακολούθηση επιλεγμένων βιολογικών παραμέτρων στο αίμα και στα ούρα κάθε αθλητή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τυχόν διακυμάνσεις στις άνωθι παραμέτρους τίθενται υπό ενδελεχή έλεγχο προκειμένου να εξακριβωθεί αν οφείλονται σε φυσιολογικές αιτίες ή σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Η Pro Test Diagnostics προχωρά ένα βήμα παραπέρα εστιάζοντας στο αυτόλογο ντόπινγκ αίματος, μιας μεθόδου που χρησιμοποιείται κυρίως στην ποδηλασία ή σε άλλα αθλήματα που απαιτείται αντοχή. Βάσει της μεθόδου ο αθλητής στην ουσία μεταγγίζει το ίδιο του το αίμα κάτι που κάνει τη μέθοδο δύσκολη στην ανίχνευση. Με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας και φασματομετρίας μάζας, η Σουηδική εταιρεία ανιχνεύει μοριακές αλλαγές που συμβαίνουν στο αίμα στη διάρκεια της αποθήκευσής του. Η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση από την Παγκόσμιο Οργανισμό Αντί-Ντόπινγκ.

I Paid A Bribe

Η Βραζιλία αποτελεί ακόμη μια χώρα όπου η διαφθορά είναι καθημερινότητα κι ενώ οι ομοσπονδιακοί πράκτορες ψάχνουν να βρουν ποιοι επωφελήθηκαν δωροδοκούμενοι για το κτίσιμο των Ολυμπιακών κτηρίων ή γενικότερα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, η λύση θα μπορούσε να έρθει από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους.

Το I Paid A Bribe ξεκίνησε το 2010 στην Ινδονησία και σκοπός του ήταν να καταγράψει αυτό το πρόβλημα διαφθοράς ζητώντας από τους πολίτες να αναφέρουν που και πότε χρειάστηκε να δωροδοκήσουν κάποιον προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους.
Μια παρόμοια ιδέα θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο τους Ολυμπιακούς του Ρίο και τη Βραζιλία, αλλά γενικότερα χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαφθοράς.

SensoryGen και Greenlid

Ο ιός Ζίκα ευδοκιμεί στη Βραζιλία και πολλοί που θα ήθελαν να παρευρεθούν στην Ολυμπιάδα δήλωσαν ότι εν τέλει προτίμησαν να μην πάρουν το ρίσκο και εκτεθούν στον ιό. Στην καταπολέμηση ή έστω στην αποφυγή του θα μπορούσαν να βοηθήσουν δύο εταιρείες.

Από τη μία η SensoryGen, η οποία αναπτύσσει ένα εντομοαπωθητικό που έχει φρουτώδη μυρωδιά στους ανθρώπους αλλά είναι εντελώς απωθητική για τα κουνούπια κι από την άλλη η καναδική Greenlid με την κατασκευή βιοδιασπώμενων παγίδων για κουνούπια, ευελπιστούν ότι θα κρατήσουν τους ενοχλητικούς φτερωτούς επισκέπτες μακριά. Για την ακρίβεια, η Greenlid ήδη εφοδίασε την Ολυμπιακή Επιτροπή του Καναδά με 250 παγίδες προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα περιστατικά.

Cityflag

Η εγκληματικότητα είναι ιδιαίτερα αυξανόμενη στη Βραζιλία. Το Cityflag αποτελεί μια πλατφόρμα που προσπαθεί να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα.

Οι χρήστες αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη ή εγκληματική δραστηριότητα δουν στην περιοχή τους. Μάλιστα η εφαρμογή χρησιμοποιεί και στοιχεία gamification με επιβραβεύσεις στους χρήστες προκειμένου να γίνει προσιτή.

Πηγή: Startupper.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ