Αλλαγή σελίδας για το ΧΑ το εταιρικό ομόλογο της ΜLS Πληροφορική

του Γιάννη Διονάτου

Το πρώτο εταιρικό ομόλογο στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα εκδώσει η ΜLS Πληροφορική.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, να αποτελέσει την απαρχή για τη λειτουργίας μιας νέας, αποτελεσματικής αγοράς προς όφελος των επιχειρήσεων, του επενδυτικού κοινού και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BETA ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ κ. Βαγγέλης Χαρατσής ανέφερε ως κρίσιμο ζήτημα τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο, όπως είπε, δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό θέμα. «Οι τράπεζες αντί να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματικότητα, προτιμούν να διατηρούν τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ, πληρώνοντας μάλιστα για να τις φυλάει», τόνισε.

Παράλληλα, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της MLS να καινοτομήσει σε μια νέα αγορά και μάλιστα σε μια όχι ευνοϊκή συγκυρία και επισήμανε ότι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις προχώρησαν στην έκδοση εταιρικών ομολόγων το 2014, η αξία των οποίων σήμερα είναι περίπου 5 δισ. ευρώ. Όμως, η Ελλάδα παραμένει πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη στον τομέα των ομολογιακών εκδόσεων, με τις υφιστάμενες ομολογιακές εκδόσεις να αποτελούν μόλις το 3,5% του ΑΕΠ έναντι περίπου 43,5% που αποτελεί τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε πως «η δημιουργία μιας υγιούς και εύρωστης αγοράς εταιρικών ομολόγων είναι αυτό που πρέπει να επιδιώξουν όλοι οι συμμετέχοντες στην ελληνική κεφαλαιαγορά», ενώ ο πρόεδρος και CEO της MLS, Γιάννης Καματάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η ανάπτυξη της αγοράς εταιρικών ομολόγων στην Ελλάδα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την MLS θα ακολουθήσει η House Market ΑΕ, η θυγατρική της Fourlis Συμμετοχών, που δραστηριοποιείται στη λιανική πώληση οικιακού εξοπλισμού, λειτουργώντας τα καταστήματα IKEA στην Ελλάδα, αλλά και σε Κύπρο και Βουλγαρία μέσω άλλων θυγατρικών.

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ