Κατσέλη: Δυναμική προώθηση του Act4Greece

«Πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με σκοπό τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων. Οι πολλαπλές δράσεις του Act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της ιστοσελίδας του γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding)» όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, κατά την πρώτη παρουσίαση του προγράμματος Αct4Greece στο εξωτερικό.

Όπως είπε, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που να δίνει τη δυνατότητα δανειοδότησης ή συμμετοχής στα ίδια κεφάλαια επιχειρήσεων που συστήνονται με αρχική χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.

Η πρόεδρος της Εθνικής ανέφερε επίσης ότι η ψηφιακή πλατφόρμα του Act4greece επιτρέπει τη δημιουργία συνεργιών, κινητοποιεί πρόσθετους πόρους προς κοινή κατεύθυνση, ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη μόχλευση πόρων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση αυτών.

«Το μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής συνοψίζεται στην προώθηση της συνεργασίας, της συνέργειας, της συνεννόησης και της σφυρηλάτησης σχέσεων εμπιστοσύνης – στοιχεία που αποτελούν προϋπόθεση κάθε επιτυχίας» σημείωσε, και κάλεσε τις δυνάμεις του ελληνισμού της διασποράς να ενισχύσουν την εν λόγω πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος και μιας νέας εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του Act4Greece αποτελούν δωρεές, και στο μέλλον – αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο – θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό, κυρίως μικροδάνεια, αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ