Αντιδράσεις για τον τρόπο ενσωμάτωσης της Κοινοτικής Οδηγίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους η νομοθετική παρέμβαση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μέσω της οποίας ενσωματώνεται η σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, έτσι όπως αυτοί εκφράστηκαν στην διαβούλευση που προηγήθηκε, η ερμηνεία της Κοινοτικής Οδηγίας με τη σχετική πρόταση νόμου όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα και ακυρώνει εντελώς το πνεύμα της Οδηγίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στη σχετική διαβούλευση:

– Προβλέπεται μακρά διαδικασία αδειοδότησης κατόπιν σύγκλησης ειδικής επιτροπής και έκδοσης ΚΥΑ για τη διάθεση κάθε νέου προϊόντος καπνού (ΝΠΚ) στην αγορά, παρότι η Οδηγία προβλέπει για τα προϊόντα αυτά απλή κοινοποίηση στις αρμόδιες αρχές, διευκολύνοντας την κυκλοφορία τους.

Προστίθεται, δηλαδή, υπέρογκη γραφειοκρατία που καθιστά απαγορευτική σε εισαγωγείς και κατασκευαστές την επένδυση στις καινοτόμες αυτές εναλλακτικές του τσιγάρου, την ώρα που για το πολύ πιο βλαπτικό συμβατικό τσιγάρο δεν απαιτείται καμία ειδική διαδικασία.

– Σχετικά με τις διαδικασίες πώλησης, διαφήμισης και χρήσης προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και περιεκτών επαναπλήρωσης, καθώς και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα (άρθρο 21 & άρθρο 24):

— Απαγορεύεται το αλάτισμα σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια, καφετέριες, κλπ., εξομοιώνοντας το άτμισμα με το κάπνισμα, ενώ επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αποδεδειγμένα δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα, δεν υπάρχουν, δηλαδή, επιπτώσεις στην υγεία των μη χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μία αναγνωρισμένη καινοτόμος εναλλακτική του παραδοσιακού καπνού ταυτίζεται, δηλαδή, με το συμβατικό τσιγάρο, δίνοντας το λάθος μήνυμα ότι οι δύο κατηγορίες προϊόντων είναι ίδιες, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται οι καπνιστές στην ανθυγιεινή τους συνήθεια.

Επίσης, με τα παραπάνω άρθρα απαγορεύεται κάθε είδους εμπορική επικοινωνία για την προώθηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και περιεκτών επαναπλήρωσης, ακόμη και η ενημέρωση προς συναινούντες ενηλίκους, στερώντας από τους καπνιστές το δικαίωμα της ενημέρωσης για προϊόντα, τα οποία η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει ότι μπορούν να σώσουν ζωές, και τα οποία σχεδόν όλα τα άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στην εθνική πολιτική τους για τον περιορισμό της βλάβης που προκαλεί το συμβατικό κάπνισμα.

Την ίδια ώρα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ούτως ή άλλως πλήττονται από την υπερφορολόγηση, θα υποστούν ένα ακόμη πλήγμα μείωσης τζίρου, ενώ όλοι πλέον διαπιστώνουν ότι η υπεραυστηροποίηση, θα οδηγήσει σε ένα νέο κύκλο παραβατικότητας, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ