EBRD: Με 15% στην Ευρωπαϊκή Πίστη

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) απέκτησε το 15% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη.

Η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι μια ηγετική πολυκλαδική ασφαλιστική εταιρεία, που είναι και εισηγμένη στο ΧΑ. Το 2015 με συνολικά εγγεγραμμένα μεικτά ασφάλιστρα ύψους 167 εκατ. ευρώ βρισκόταν μέσα στις 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη, από το 2009 έως και σήμερα, έχει πετύχει θεαματική αύξηση της παραγωγής της κατά 50% και διπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της. Επιπρόσθετα, διαθέτει υψηλή φερεγγυότητα σε περιβάλλον Solvency ΙΙ, έχει υψηλή ρευστότητα, γεγονός που της επιτρέπει να έχει μηδενικό δανεισμό και σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά ενώ συνεργάζεται με πάνω από 5.000 Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές με ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 500.000 συμβολαίων.

Με την επένδυση αυτή η EBRD στηρίζει την μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πίστης και ενισχύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς. Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι λιγότερο ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου, η EBRD σχεδιάζει μια μακροχρόνια δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Ο Noel Edison, επικεφαλής Χρηματοδοτικών Οργανισμών, Ασφαλιστικών και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, ανέφερε σχετικά: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στα πλαίσια της δράσης της EBRD στην Ελλάδα. Η επένδυσή μας θα στηρίξει μια καλά διοικούμενη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία και θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς προς όφελος των εγχώριων καταναλωτών. Η EBRD θα προτείνει ένα ανεξάρτητο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Πίστης, το οποίο θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας».

Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πίστης, πρόσθεσε: «Η συμμετοχή ενός πολύ σημαντικού θεσμικού οργανισμού όπως η EBRD στην Ευρωπαϊκή Πίστη αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στις προοπτικές ανάπτυξης όσο και στο management της Εταιρείας. Το «Όνειρο» της Εταιρείας, όπως ανακοινώθηκε στις 03/11/2015 για την πλήρη και ασφαλή υλοποίηση των προσδοκιών των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των επενδυτών και της διοίκησης έρχεται πιο κοντά».

Η EBRD ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2015 σε προσωρινή βάση με σκοπό να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την τρέχουσα οικονομική κρίση.

Είναι μια ΑΑΑ πιστοληπτικής ικανότητας αναπτυξιακή τράπεζα η οποία ανήκει σε 65 κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ από την ίδρυσή της, το 1991, έχει επενδύσει πάνω από 100 δισ. ευρώ σε περισσότερα από 4.500 projects.

Επιπρόσθετα, η τράπεζα σκοπεύει να εστιάσει στην στήριξη των ιδιωτικοποιήσεων, της ανάπτυξης των υποδομών και της εμβάθυνσης της περιφερειακής ολοκλήρωσης της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ