Έκρηξη κερδών για την Alibaba

Ο κινεζικός κολοσσός στο ηλεκτρονικό εμπόριο Alibaba εξακολουθεί να αναπτύσσεται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εγχώρια οικονομία.

Ανακοίνωσε σήμερα μια μεγάλη αύξηση στα καθαρά κέρδη του τέταρτου τριμήνου του οικονομικού του έτους, κυρίως χάρη σε εκποιήσεις επενδύσεων και επιχειρήσεων.

Η εταιρία εμφάνισε μια αύξηση 86% στα καθαρά κέρδη, τα οποία άγγιξαν τα 5,37 δισ. γουάν (832 εκατ. δολάρια) από 2,89 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 39% σε 24,18 δισ. από 17,43 δισ. γουάν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 23,2 δισ. γουάν.

Ο ακαθάριστος όγκος εμπορευμάτων –μια βασική μέτρηση για τις εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου- μειώθηκε σε 742 δισ. γουάν στα τέλη του Μαρτίου, από 964 δισ. στα τέλη του προηγούμενου τριμήνου, διότι εκείνη η περίοδος περιλάμβανε την ημέρα των Ανύπαντρων (Singles Day) κατά την οποία η Alibaba καταγράφει παραδοσιακά τους μεγαλύτερους όγκους της.

Πάντως, η Wall Street Journal τονίζει ότι, παρά την εύρωστη ανάπτυξη στα έσοδα, η Alibaba εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η ανταγωνίστρια JD.com κερδίζει μερίδιο αγοράς το τελευταίο διάστημα, με τα έσοδά της να ξεπερνούν σε ανάπτυξη εκείνα της Alibaba τα τελευταία έξι τρίμηνα.

Παράλληλα, η κινεζική εταιρία συνεχίζει να δαπανά χρήματα σε συμφωνίες όπως η πρόσφατη επένδυση αξίας ενός δισ. δολαρίων στην startup ηλεκτρονικού εμπορίου Lazada Group και η αγορά της εφημερίδας South China Morning Post με έδρα το Χονγκ Κονγκ για 266 εκατ. δολάρια. Κάποιοι επενδυτές αμφισβητούν το αν αυτές οι κινήσεις συνάδουν με τη συνολική στρατηγική της Alibaba, η οποία εκτός των άλλων αντιμετωπίζει κριτική για το πώς διαχειρίστηκε πλαστά προϊόντα που πωλήθηκαν από τις πλατφόρμες της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ