ΣτΕ: Επικύρωσε το πρόστιμο των 50,6 εκατ. ευρώ στη Vodafone για τις υποκλοπές

To Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε το βαρύ πρόστιμο των 50,6 εκατ. ευρώ προς τη Vodafone, που είχε επιβληθεί με αφορμή την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ειδικότερα, το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της Vodafone για ακύρωση του προστίμου που της είχε επιβληθεί από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), ύψους 50,6 εκατ. ευρώ, καθώς η Αρχή έκρινε πως η εταιρεία δεν είναι λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτροπή των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Αρχικά η ΑΔΑΕ είχε επιβάλει στη Vodafone ένα πολύ μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 76 εκατ. ευρώ, το οποίο ωστόσο το ΣτΕ είχε ακυρώσει, μετά από σχετική προσφυγή της εταιρείας, καθώς είχε κρίνει ότι οι συνεδριάσεις της ΑΔΑΕ δεν γίνονταν δημόσια σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, και «επέστρεψε» το πρόστιμο στην ΑΔΑΕ, καλώντας της να εκδώσει νέα απόφαση που να πληρεί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Κάτι που έγινε στις αρχές του 2013, όταν η ΑΔΑΕ συνεδρίασε εκ νέου για το θέμα (αφού, στο μεταξύ είχε αλλάξει και η σχετική νομοθεσία) και επέβαλε νέο πρόστιμο 50,6 εκατ. ευρώ.

Μετά και τη νέα απόφαση της ΑΔΑΕ, η Vodafone προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί το πρόστιμο.

Αυτή τη φορά όμως το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή της εταιρείας και επικύρωσε το πρόστιμο της ΑΔΑΕ προς τη Vodafone.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ