Υψηλές επενδύσεις στον κλάδο κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

Με σταθερά υψηλές επενδύσεις, παρά τη συνέχιση της πτώσης σε έσοδα και κέρδη, έκλεισε το Α’ εξάμηνο του 2015 για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).

Ειδικότερα, ο κλάδος κατά το παραπάνω διάστημα επένδυσε 131 εκατ. ευρώ σε δίκτυα και υποδομές, ενώ συνολικά υπέστη μειώσεις στα έσοδα από υπηρεσίες κατά 4,4%, στους συνδρομητές κατά 1% και στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) κατά 2,9%.
pinak
Πολύ θετικό μήνυμα για το εξάμηνο είναι και η αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 80% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Η χώρα μας ωστόσο απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στην αναλογία δεδομένων προς λεπτά ομιλίας και το ποσοστό συνδρομητών που κατέχουν smartphones.

Όπως επισημαίνεται στην τελευταία μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών, οι επενδύσεις των εταιρειών σε δίκτυα νέας γενιάς θα επιτρέψουν την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών δεδομένων, ενισχύοντας τις προοπτικές για την οικονομία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,9% έως το 2019, ενώ θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα κατά 1,5 δισ. Ευρώ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα 6μήνου ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, αναφέρει : «Ο κλάδος συνεχίζει να επενδύει σταθερά σε δικτυακές υποδομές, στηρίζοντας τις προοπτικές που δημιουργεί η ψηφιακή οικονομία. Τα δίκτυα νέας γενιάς αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάθεση υπηρεσιών που δίνουν λύσεις για την Πολιτεία, διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύουν το έργο των επιχειρήσεων. Η ψηφιακή οικονομία είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα, με τη σύμπραξη όλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ