Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Στηρίξτε, όπως και εμείς, τις ελληνικές τράπεζες»

Πρόσκληση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως, αλλά και προς τους ιδιώτες, να επαναφέρουν άμεσα στις ελληνικές τράπεζες τα διαθέσιμά τους απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στο πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

Σημειώνεται ότι, παρά τις οικονομικές εξελίξεις που έφεραν το κλείσιμο των τραπεζών, ο όμιλος επέλεξε να διατηρήσει στις ελληνικές τράπεζες το σύνολο των διαθεσίμων του.

Αναφορικά με τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (capital controls, έλλειψη κεφαλαίων κλπ) και πώς αυτά επηρεάζουν την λειτουργία του ομίλου ο Γιώργος Περιστέρης επισήμανε ότι «καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης, συνεχώς κι αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα, εμείς επιλέξαμε να διατηρήσουμε το σύνολο των διαθεσίμων μας στις ελληνικές τράπεζες. Δεν νομίζω ότι έκαναν το ίδιο πολλές ελληνικές εταιρείες.

Ζούμε καθημερινά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια ελληνική επιχείρηση λόγω της κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, όπου παλεύουμε με άνισους όρους να πάρουμε κάποιο έργο και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εταιρείες να μην υποστηρίζονται από ένα ισχυρό και σταθερό εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Εμείς πήραμε από την πρώτη στιγμή την δύσκολη αλλά σωστή κατά τη γνώμη μας απόφαση, να στηρίξουμε έμπρακτα τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία, κόντρα στο ρεύμα αλλά και στις συμβουλές που δεχόμασταν.

Επιμείναμε σε αυτή την απόφασή μας σε όλες τις φάσεις της κρίσης, ακόμα και στις πιο δύσκολες, τόσο επενδύοντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ μέσα στην κρίση όσο και διατηρώντας όλα τα διαθέσιμά μας στις ελληνικές τράπεζες. Θεωρούμε ότι το ίδιο έπρεπε να κάνουν όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, έστω και τώρα, πρέπει μαζικά οι ελληνικές εταιρείες αλλά και οι ιδιώτες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους.

Δεν θα υπάρχει σοβαρή ελληνική επιχειρηματικότητα, αν δεν υποστηριχθεί άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Π.χ. ελάχιστα πράγματα θα είχαμε πετύχει όλοι μας στο εξωτερικό, όπως π.χ. στα Βαλκάνια, αν δεν υποστηριζόμασταν από τις ελληνικές τράπεζες. Κι αν δεν υπάρξει άμεσα στήριξη των τραπεζών, πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων».

121210_KAL_4918Αυξημένες οι πωλήσεις στο εξάμηνο

Αναφορικά με την πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών του ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, οι πωλήσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 15,5%, φθάνοντας τα 448,6 εκατ. ευρώ, έναντι 388,5 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2014, κυρίως λόγω των υψηλότερων πωλήσεων στον τομέα των κατασκευών.

Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προσαρμοσμένη για μη ταμειακά αποτελέσματα, ανήλθε σε 53,8 εκατ. ευρώ, έναντι 47,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, αυξημένη κατά 13,7%, θετικά επηρεασμένη κυρίως από τον τομέα των ΑΠΕ.

Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 4,9 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2014, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 14,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,1 εκατ. ευρώ το περσινό αντίστοιχο εξάμηνο. Οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου το α΄ εξάμηνο του 2015 ανήλθαν σε 20,2 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και του τομέα βιομηχανίας Μαγνησίας.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός διατηρήθηκε στο επίπεδο των 430 εκατ. ευρώ, σταθερός σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2015. Τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2015 ανέρχονταν σε 306,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός σε 736,4 εκατ. Ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 560,9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ