ΕΛΓΕΚΑ: Κάμψη μεγεθών στο εξάμηνο

Μειωμένα εμφανίζονται τα βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου ΕΛΓΕΚΑ, που σύμφωνα με την εταιρεία οφείλονται στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και συνεπακόλουθα την πτώση της κατανάλωσης.

Σε αυτό το περιβάλλον, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το Α΄ εξάμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στα 114,6 εκατ. ευρώ, έναντι 133,5 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο του 2014, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 14,1%. Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται πρωτίστως στη διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων που έλαβε χώρα μετά το Α’ εξάμηνο του 2014 και στην αναδιάρθρωση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου του ομίλου με στόχο την επικέντρωση στην πώληση προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλότερα περιθώρια κέρδους και δευτερευόντως στην πτώση της εγχώριας κατανάλωσης που προαναφέρθηκε.

Απτή απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους σε 14,7% έναντι 12,9% το Α΄ εξάμηνο του 2014. Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε οριακά σε 3,6% έναντι 4,1%, παρά τη σημαντική πτώση του κύκλου εργασιών, με αποτέλεσμα τα Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφωθούν σε 4,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,4 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο. Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 2,6 εκατ. ευρώ έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το Α’ εξάμηνο του 2014, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ τη συγκρίσιμη περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ