Ολοκληρώθηκε η μεγαλύτερη ελληνική δράση κοινωνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουλίου 2015 οι Συγκοινωνίες Αθηνών του ομίλου ΟΑΣΑ, η εταιρία καινοτομίας Crowdpolicy και το INNOVATHENS του Δήμου Αθηναίων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και για πρώτη φορά διήμερο μαραθώνιο προγραμματισμού (Crowdhackathon) με θέμα την υλοποίηση εφαρμογών, αξιοποιώντας ανοικτά δεδομένα.

Το #transport είναι το πρώτο Hackathon της σειράς «Crowdhackathon Innovating with Opendata», τα οποία θα έχουν ως θεματολογία την αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Κάθε Crowdhackathon θα εξειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στο «Crowdhackathon Innovating with Opendata #transport» συμμετείχαν 25 ομάδες με 130 developers, νέοι επιχειρηματίες, προγραμματιστές, αναλυτές, μηχανικοί, designers, business consultants, επαγγελματίες και φοιτητές, οι οποίοι σε λιγότερο από 30 ώρες ανέπτυξαν εφαρμογές γύρω από τις μεταφορές, τα ανοιχτά δεδομένα και τη βελτίωση των υπηρεσιών με συμμετοχικές διαδικασίες.

Στο Crowdhackathon #transport εκτός από τους διαγωνιζόμενους συμμετείχαν και 20 μέντορες που υποστήριξαν και συμβούλευσαν τις ομάδες στην υλοποίηση, 25 επιχειρήσεις καθώς και 40 στελέχη της Δημόσιας διοίκησης.

Το μέγεθος, η ζωντάνια και η δυναμική που υπήρξε καθιστούν το Crowdhackathon τη μεγαλύτερη δράση εφαρμοσμένης κοινωνικής και επιχειρηματικής καινοτομίας στην χώρα.

Παράλληλη εκδήλωση ήταν η διοργάνωση ημερίδας για την εφαρμογή του νόμου των ανοιχτών δεδομένων από τους φορείς του Δημοσίου (ν. 4305/2014). Ομιλητές ήταν η Βασιλική Νταλάκου, επικεφαλής της νομικής ομάδας συντονιστικής ΟΔΕ Δι@ύγεια, ο Αλέξανδρος Οικονόμου – ΕΔΡΑ Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων, ο Στέφανος Λουκόπουλος από την ΜΚΟ Vouliwatch.gr και ο Πρόδρομος Τσιαβός εκ μέρους της ΕΕΛΛΑΚ.

Οι έξι πρώτες ομάδες βραβεύθηκαν με χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 7.000 ευρώ, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης από το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας και τη Δομή διασύνδεσης Έρευνας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ συνολικής αξίας 10.000 ευρώ, προπληρωμένες κάρτες VISA αξίας 600 ευρώ και ένα tablet προσφορά του ΕΜηΠΕΕ.

Οι ομάδες που βραβεύθηκαν είναι οι ακόλουθες:

1. Ex Machina

2. 10Coders

3. definiens

4. ConTRANSS

5. kawai-developers

6. Transit Rush

Σημειώνεται ότι ο κώδικας των εφαρμογών, και με βάση το πλαίσιο της διοργάνωσης, έχει ήδη αναρτηθεί σε δημόσιο αποθετήριο, στη διεύθυνση https://github.com/crowdhackathon-transport και μπορούν άμεσα να αξιοποιηθούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

H Google, η VISA, η Hellas Smart Ticket (HST), η HERE, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ και τα Goody’s Burger House συμμετείχαν ως βασικοί υποστηρικτές και χορηγοί της δράσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ