emea business monitor

Τσαμάζ: «Από Σεπτέμβρη οι συνδυαστικές υπηρεσίες του ΟΤΕ»

Του Γιάννη ΛΕΟΝΤΑΡΗ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, σε ειδική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ ανέφερε ότι ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ στηρίχθηκε σε 6 βασικούς άξονες: την τεχνολογική υπεροχή, την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη, τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων, τον ηγετικό ρόλο στις «παραδοσιακές» υπηρεσίες, τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους, και τη στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.
OTE Group_Infographic
Σε ότι αφορά στα
βασικά οικονομικά μεγέθη του ομίλου, ο Μιχάλης Τσαμάζ στάθηκε στα 4 δισ. έσοδα που είχε ο όμιλος το 2014, στο 1 δισ. ταμειακά διαθέσιμα που διαθέτει, στο καλύτερο δίκτυο στην αγορά τηλεπικοινωνιών που έχει, καθώς και στα 2 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει τα τελευταία 5 χρόνια (χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές το κόστος φάσματος), όπως επίσης και στο 1,4 δισ. ευρώ που σκοπεύει να επενδύσει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια.
ΟΤΕ_Ισχυρά Χρηματοοικονομικά
Όπως τόνισε, το 60% των συνολικών επενδύσεων στην Ελλάδα που αφορούν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, πραγματοποιούνται από τον ΟΤΕ, ενώ σημείωσε ότι το τελευταίο τρίμηνο παρατηρήθηκε αύξηση εσόδων από τη σταθερή τηλεφωνία, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια πτώσης.
ΟΤΕ_Topline επιτεύγματα 2
Σε ότι αφορά στον
ΟΤΕ TV, σημείωσε ότι βοήθησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η αγορά υποτίμησε την πορεία του, και πρόσθεσε ότι σήμερα μετρά πάνω από 375.000 συνδρομητές, ενώ εκτίμησε ότι ίσως σε 1-2 χρόνια να έχει ξεπεράσει σε συνδρομητές τη Nova (που σήμερα μετράει 500.000 συνδρομητές περίπου), τονίζοντας ότι «δε βιαζόμαστε να γίνουμε πρώτοι στη συνδρομητική τηλεόραση».

Σημείωσε ακόμα το κορυφαίο
περιεχόμενο που προσφέρει, και πρόσθεσε ότι αυτό εμπλουτίζεται συνέχεια, όπως επίσης και οι νέες υπηρεσίες του, όπως είναι το OTE Tv Go και το OTE TV Hybrid που θα είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο και μέσα από αυτό ο συνδρομητής θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα κανάλια μέσω δορυφόρου από το σπίτι του, αλλά ταυτόχρονα και μέσω tablet, laptop ή κινητού.
ΟΤΕ_ΟΤΕ TV - Top υπηρεσίες-Top Περιεχόμενο

Σε ότι αφορά στην κινητή τηλεφωνία, ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι το μερίδιο εσόδων έφτασε στο 52,4% και με μερίδιο EBITDA έφτασε στο 63,9% κατά το 2014, ενώ αναφορικά με την πληθυσμιακή κάλυψη στην κινητή, αυτή είναι στο 70% αναφορικά με το δίκτυο 4G, έχει ήδη ξεκινήσει σε επιλεγμένες περιοχές η κάλυψη με δίκτυο 4G+, ενώ αναφορικά με την πληθυσμιακή κάλυψη VDSL, αυτή φτάνει σήμερα στο 30%.

Ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ τόνισε ακόμα τη μεγάλη σημασία που είχε η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία, όπως είπε, διασφάλισε τις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, ενώ στάθηκε και στη διάθεση 2,8 εκατ. ευρώ κατά το 2014 σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του οργανισμού.

Αναφορικά με το προσωπικό, είπε ότι στην παρούσα φάση «τρέχει» ένα τρίτο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο οποίο αναμένεται να ανταποκριθούν περί τους 800 εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά στο 2015, προέβλεψε ότι τα έσοδα του ομίλου θα ξεπεράσουν τα 80 εκατ. ευρώ ενώ το 2016 θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ ενώ δεν έδειξε να ανησυχεί για την περίπτωση ενός πιθανού Grexit καθώς, όπως είπε «ο οργανισμός είναι καλά θωρακισμένος», τόνισε ωστόσο πως ούτε αυτός ούτε οι Γερμανοί συνάδελφοί του από τη «μαμά» Deutsche Telekom έχουν κάποια αίσθηση για το τί μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, πρόσθεσε πάντως ότι είναι αισιόδοξος για επίτευξη ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ακόμα ότι από τον προσεχή Σεπτέμβρη ο όμιλος θα παρουσιάσει τις δικές του συνδυαστικές υπηρεσίες επάνω σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία και υπηρεσίες πρόσβασης στο internet και συνδρομητικής τηλεόρασης, «αλλά εντός των Ρυθμιστικών ορίων», ενώ δεν παρέλειψε, ξανά, να ρίξει τα βέλη του προς την ΕΕΤΤ λέγοντας ότι είναι παράλογο να μην αφήνεται ο ΟΤΕ να διαθέσει ελεύθερα συνδυαστικές υπηρεσίες τη στιγμή που το μονοπώλιό του έχει λήξει εδώ και 15 χρόνια.

Ο επικεφαλής του ομίλου στάθηκε ακόμα και στην αλλαγή του λογότυπου της Cosmote, με την «εισαγωγή» σε αυτό του λογότυπου του ΟΤΕ.
new logo
Επίσης, ως βασικούς στόχους για το 2015 έθεσε την πληθυσμιακή κάλυψη κατά 40% στο σταθερό δίκτυο VDSL, και κατά 80% στο κινητό δίκτυο 4G, τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους, τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη, καθώς και την εκκίνηση της διαδικασίας μετατροπής του δικτύου του ΟΤΕ σε all ip, μια διαδικασία που, όπως είπε, αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2018.
ΟΤΕ_NGNs
Επίσης, μέσα στο 2015 ο OTE TV αναμένεται να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενό του, όπως επίσης και να διαθέσει την υπηρεσία OTE TV hybrid.

Σε ότι αφορά στη Nova, ο Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι η όλη διαδικασία έχει «παγώσει» καθώς το due diligence δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω προσκομμάτων που, όπως είπε, προβάλλονταν από την πλευρά της Nova, και τόνισε ότι από τότε που συζητούσαν για το θέμα έχει περάσει πολύς καιρός και τα πράγματα έχουν «αλλάξει», οπότε «πρέπει να το ξαναδούμε».

Σε ερώτηση για το εάν ο ΟΤΕ ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Cyta, ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε ότι ο οργανισμός θα εξέταζε την αγορά άλλου παρόχου στην Ελλάδα «εάν μας το επέτρεπε ο ρυθμιστής», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενδιαφερθεί για ανάλογη εξαγορά εκτός Ελλάδας.

Τέλος, ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε και στα έργα ICT που έχει αναλάβει ο οργανισμός, τονίζοντας πως ότι έργο έχει αναλάβει το έχει παραδώσει με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που δημιουργεί αυξανόμενη πελατεία για τον οργανισμό και στον τομέα αυτό.
ΟΤΕ_ICT Partner of Choice

Get real time updates directly on you device, subscribe now.