Γιώργος Κώτσαλος (Interamerican): “Τα χαρακτηριστικά του ηγέτη πρέπει να υπηρετούν μία αποστολή”

Μία ευρύτερη διάσταση στη θετική ή αρνητική συγκυρία της έκφρασης ναρκισσιστικών συμπεριφορών, που μπορεί να έχουν αντίστοιχα θετικές ή αρνητικές συνέπειες, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου INTERAMERICAN Γιώργος Κώτσαλος, κατά την ομιλία του στο 17ο συνέδριο του συλλόγου φοιτητών και αποφοίτων του ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Πειραιά, που είχε ως θέμα τη σχέση ναρκισσισμού και ηγεσίας υπό τις σύγχρονες συνθήκες των αλλεπάλληλων και γρήγορων μεταβολών στο οικονομικό, κοινωνικό και κυρίως στο επικοινωνιακό περιβάλλον.

Ο επικεφαλής της INTERAMERICAN παρατήρησε πως μία λελογισμένη αυταρέσκεια, ένας ελεγχόμενος ναρκισσισμός μπορεί να συμβάλει σε κινήσεις και απόδοση πάνω από τη μετριότητα ή τα τυπικά προσωπικά όρια. Ωστόσο επισήμανε ότι, σε μία περίπλοκη εποχή όπως η σημερινή, τα χαρακτηριστικά του νάρκισσου ηγέτη δεν ευνοούν την απαιτούμενη ευελιξία, την αντίδραση προσαρμογής και την απαραίτητη αλληλεπίδραση για την κατανόηση και την εύστοχη διαχείριση των καταστάσεων.

Ο Γιώργος Κώτσαλος τόνισε εμφαντικά την αναγκαιότητα ενός οδικού χάρτη ηγεσίας βασισμένου σε όραμα, αποστολή, στρατηγική και στόχους και σε τελευταία ανάλυση, αναφορικού ως προς τη συντονισμένη συνεργασία μίας ομάδας προσώπων που μοιράζονται ευθύνες και επιτυχίες. “Πιστεύω πως ο ηγέτης έχει ως αποστολή να οδηγήσει το καράβι σε λιμάνι, γνωρίζοντας όμως ότι το καράβι δεν είναι για να μείνει δεμένο στο λιμάνι, αλλά για να ταξιδεύει από λιμάνι σε λιμάνι” σημείωσε.