Galaxy S6 Edge: Το αναλυτικό review

Με τον ανταγωνισμό να γίνεται όλο και πιο σκληρός στις hi-end συσκευές, όλοι περίμεναν από τη Samsung και το νέο Galaxy S6 το “κάτι παραπάνω”, έστω και αν τα περιθώρια για μια τεχνολογική καινοτομία είναι σαφώς πιο περιορισμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Η κορεατική εταιρεία φρόντισε να μην απογοητεύσει τους οπαδούς της, καθώς η νέα της ναυαρχίδα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο MWC 2015, δεν παρουσιάζει ουσιαστικά κανένα “ψεγάδι”, ενώ κυκλοφόρησε σε 2 εκδόσεις, το Galaxy S6 και το Galaxy S6 Edge, με ουσιαστική διαφορά την κυρτή του οθόνη, ένα πραγματικά ξεχωριστό χαρακτηριστικό και σχεδόν πρωτόγνωρο στην αγορά.

Αυτή την πρωτοποριακή συσκευή δοκιμάσαμε αναλυτικά και σας παρουσιάζουμε το πρώτο αναλυτικό review στην Ελλάδα, σε συνεργασία και παράλληλα με το συνεργαζόμενο site in2mobile.gr.

Σχέδιο, μέγεθος, βάρος

Καθώς η οθόνη του Galaxy S6 Edge είναι το κύριο χαρακτηριστικό, αλλά και ο λόγος ύπαρξής του, την περιλάβαμε σε αυτό το τμήμα του review αφού παίζει ουσιαστικό ρόλο και στο σχέδιο της συσκευής.

Με την πρώτη ματιά, το Galaxy S6 Edge δείχνει πως είναι κάτι το ξεχωριστό και ασυνήθιστο, χωρίς όμως να “τρομάζει” τον υποψήφιο αγοραστή. Αντίθετα, δημιουργεί και επιπλέον “πλεονεκτήματα” που δύσκολα μπορεί να βρει κανείς σε άλλες συσκευές της αγοράς. Για παράδειγμα, λόγω της κυρτής επιφάνειας το Galaxy S6 Edge μοιάζει πολύ πιο λεπτό από ότι πραγματικά είναι όταν το κρατά κάποιος, αφού το πλαϊνό του πλαίσιο είναι εντυπωσιακά μικρό. Ακόμα και με κλειστή την οθόνη του, το Galaxy S6 Edge ξεχωρίζει εμφανισιακά χάρη στην καμπύλη της και το πώς αυτή αντανακλά τον φωτισμό του χώρου πάνω της.

Στο πίσω μέρος, όπως και το ίδιο το Galaxy S6, έτσι και το Galaxy S6 Edge δε διαθέτει αφαιρούμενο πίσω καπάκι με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την πρόσβαση στην μπαταρία του. Με τα υλικά που έχει επιλέξει όμως η Samsung στην κατασκευή του Galaxy S6 Edge (από γυαλί το συγκεκριμένο σημείο), το μειονέκτημα αυτό έστω και αν είναι σοβαρό για όσους χρήστες θέλουν να έχουν την ελευθερία αλλαγής της μπαταρίας, καταφέρνει να είναι λιγότερο σημαντικό.

Χάρη στα υλικά κατασκευής του αλλά και την κυρτή του οθόνη, το Galaxy S6 Edge καταφέρνει να είναι η εντυπωσιακότερη σε εμφάνιση συσκευή που έχει κατασκευάσει η Samsung εδώ και αρκετά χρόνια.

Οθόνη

Η οθόνη του Galaxy S6 Edge διαθέτει εντυπωσιακά υψηλή ανάλυση που αγγίζει τα 2560 x 1440 pixels. Η ανάλυση από μόνη της μπορεί να μην είναι εντυπωσιακή αφού υπάρχει ήδη και σε συσκευές του ανταγωνισμού, το Galaxy S6 Edge όμως (όπως και ο “αδερφός” του) είναι οι μόνες συσκευές που ενσωματώνουν αυτή την ανάλυση σε διαγώνιο των 5,1 ιντσών, με αποτέλεσμα η πυκνότητα τους (Pixel Density) να αγγίζει το εντυπωσιακό νούμερο των 577 pixel ανά ίντσα.

Στην περίπτωση του Galaxy S6 Edge η διαγώνιος των 5,1 ιντσών φαίνεται στην πράξη αρκετά μικρότερη, αφού στη μέτρηση αυτή περιλαμβάνεται και το κυρτό της τμήμα.

Αναφορικά με τη χρωματική της απόδοση τώρα, η οθόνη του Galaxy S6 Edge αποτελεί και πάλι κάτι το ξεχωριστό που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Επίσης, η κυρτή επιφάνεια χρησιμοποιείται κανονικά από την συσκευή για την προβολή του περιεχομένου, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, πράγμα που δημιουργεί ένα ενδιαφέρον τεχνικά φαινόμενο που και στην πράξη είναι μοναδικό, με το περιεχόμενο στα άκρα της οθόνης να έχει μια “τρισδιάστατη” εμφάνιση που εντυπωσιάζει.

Συνολικά, η οθόνη του Galaxy S6 Edge καταφέρνει χωρίς σχεδόν κανένα πρόβλημα να λειτουργεί όπως κάθε άλλη SUPER AMOLED οθόνη της Samsung με το κυρτό της κομμάτι να μην επηρεάζει ουσιαστικά την απόδοσή της.

Λειτουργικό σύστημα

Στο σύνολό του, το γραφικό περιβάλλον του Galaxy S6 Edge είναι ουσιαστικά το ίδιο με αυτό του Galaxy S6, υπάρχουν ωστόσο και εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την ιδιαιτερότητα της κυρτής οθόνης του.

Η πρώτη από τις εφαρμογές αυτές είναι αυτή που και η Samsung η ίδια φρόντισε να τονίσει κατά την παρουσίαση των δύο Galaxy S6 και έχει να κάνει με μια “μπάρα” με τις αγαπημένες επαφές του χρήστη. Αυτή ενεργοποιείται με την κύλιση του δαχτύλου στο κυρτό μέρος της οθόνης και μπορεί να περιέχει έως και πέντε διαφορετικές επαφές. Σε κάθε μια από αυτές ο χρήστης μπορεί να ορίσει και ένα χρώμα με βάση το οποίο στη συνέχεια το Galaxy S6 Edge θα συμπεριφέρεται κατά την επικοινωνία του με αυτές.

Ουσιαστικά, κατά την έναρξη της επικοινωνίας από το ίδιο το Galaxy S6 Edge οι επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει αυτή η μπάρα είναι ελάχιστες και απλά εμφανίζουν σχετικά άμεσα την λίστα με τις επαφές στον χρήστη.

Κατά τη λήψη όμως ενός γραπτού μηνύματος ή μιας αναπάντητης κλήσης από μια από αυτές τις επαφές, το Galaxy S6 Edge παρουσιάζει μονίμως στο κυρτό κομμάτι της οθόνης του μια κάθετη μικρή μπάρα με το χρώμα που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη επαφή. Έτσι, όταν ο χρήστης κυλίσει το δάχτυλο του πάνω σε αυτό, εμφανίζεται ένα αρκετά όμορφο σε εμφάνιση παράθυρο που περιγράφει τί έχει ληφθεί.

Η επόμενη επιπλέον δυνατότητα αφορά στην προβολή της ώρας και της ημερομηνίας μόνιμα στο κυρτό κομμάτι της. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να λειτουργεί για έως 12 ώρες κάθε μέρα, ενώ απενεργοποιείται αυτόματα μόλις η μπαταρία της συσκευής αρχίσει να εξαντλείται. Για όσους ανησυχούν για την επίπτωση της λειτουργίας αυτής στην μπαταρία του Galaxy S6 Edge, υπενθυμίζουμε πως εκμεταλλεύεται το χαρακτηριστικό των SUPER AMOLED οθονών που τους επιτρέπει να έχουν ενεργό μόνο το κομμάτι της οθόνης που χρειάζονται και, αντίστοιχα, να καταναλώνει ενέργεια μόνο αυτό.

Τέλος, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε ένα περιορισμένο αρχικά σύνολο από “μπάρες” που εμφανίζουν χρήσιμες πληροφορίες, όπως ο καιρός. Σε αυτή την περίπτωση η ενεργοποίησή της απαιτεί τη γρήγορη κύλιση του δακτύλου πάνω στο κυρτό κομμάτι της οθόνης αριστερά και δεξιά σε μικρή απόσταση, μια διαδικασία που στην πράξη διαπιστώσαμε πως είναι δύσκολο να πετύχει κανείς με την πρώτη προσπάθεια.

Η Samsung από την πλευρά της έχει δηλώσει πως σκοπεύει να προσφέρει πρόσβαση στο σύνολο των δυνατοτήτων της κυρτής οθόνης σε δημιουργούς τρίτων εφαρμογών προκειμένου αυτοί να βρουν επιπλέον τρόπους εκμετάλλευσής της αλλά και να δημιουργήσουν πρωτότυπο περιεχόμενο για αυτή.

Κάμερα

Στο πίσω μέρος του Galaxy S6 Edge βρίσκεται η κάμερά του με αισθητήρα ανάλυσης 16 Mpixels, η ίδια που βρίσκεται και στο Galaxy S6 αλλά και στο Galaxy Note 4. Αυτή του Galaxy S6 Edge έχει όμως μια αρκετά σημαντική διαφορά: ο φακός πάνω από την κάμερα επιτρέπει την λήψη περισσότερου φωτός σε σύγκριση με αυτόν των δύο άλλων συσκευών, ένα πλεονέκτημα που είναι περισσότερο χρήσιμο σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Όπως το Galaxy S6, έτσι και το Edge εντυπωσιάζει με την απόδοση της κάμεράς του σε καθημερινή χρήση. Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, οι φωτογραφίες έχουν άριστη λεπτομέρεια αλλά και χρωματική απεικόνιση. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί για μια ακόμα φορά το πόσο γρήγορα μπορεί να εστιάσει η κάμερά του αλλά και να αποθηκεύσει την φωτογραφία μετά την πίεση του αντίστοιχου πλήκτρου στην οθόνη του.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού το Galaxy S6 Edge εκμεταλλεύεται το Optical Image Stabilization καθώς και το γεγονός ότι διαθέτει φακό με μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, καθώς οι φωτογραφίες έχουν έναν ιδανικό συνδυασμό ανάμεσα στο πόσο φωτεινές είναι και πόση λεπτομέρεια διαθέτουν. Επίσης, η Samsung έχει “πετύχει” την λειτουργία του Optical Image Stabilization σε βαθμό που το Galaxy S6 Edge “βλέπει” ακριβώς όσο φως μπορεί να δει και ο χρήστης του και δεν βγάζει τις φωτογραφίες εντυπωσιακά φωτεινές μεν, αλλά με περισσότερο φως από όσο βλέπει εκείνη την στιγμή.

Η εγγραφή βίντεο, με την σειρά της, μπορεί να καταγράψει αρχεία ανάλυσης 4k χωρίς πρόβλημα, ενώ η ανταπόκριση στην γρήγορη κίνηση και τις εναλλαγές φωτισμού γίνεται επίσης χωρίς προβλήματα.

Επεξεργαστής και μνήμη

Το Galaxy S6 Edge, όπως και το Galaxy S6, χρησιμοποιεί τον, κατασκευασμένο από την Samsung, Exynos 7420. Σε συνδυασμό με την υποστήριξη για λειτουργικά συστήματα των 64bit, ο Exynos 7420 χαρίζει εντυπωσιακές επιδόσεις με ταχύτητα που δεν υπάρχει σε καμία άλλη συσκευή της αγοράς (εκτός του… “απλού” Galaxy S6). Το σύνολο ολοκληρώνεται με 3 GB μνήμης RAM.

Επίσης, διαθέτει 32 GB μνήμης στη βασική της έκδοση και με την έλλειψη δυνατότητας επέκτασής της, κάτι που από τη μία περιορίζει όσους χρήστες θα ήθελαν να επεκτείνουν τη μνήμη τη συσκευής χωρίς να χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αγοράζοντας μια ακριβότερη έκδοση του τηλεφώνου, αλλά από την άλλη η εταιρεία “εξασφαλίζει” ότι δεν θα υπάρξουν χρήστες με MicroSD των 16 GB και… Class 4 που θα εκφράζουν παράπονα για την ταχύτητα της συσκευής τους…

Μπαταρία

Η χωρητικότητα της μπαταρίας του Galaxy S6 Edge φτάνει τα 2.600 mAh. Σε έντονη χρήση των δυνατοτήτων του μπορεί να παραμείνει ενεργό για μια ολόκληρη ημέρα, καθώς στο τέλος της θα έχουν απομείνει, όπως διαπιστώσαμε, περίπου 20-25% ενέργεια στη μπαταρία.

Συμπέρασμα

Το Galaxy S6 Edge καταφέρνει στην καθημερινότητα να είναι εντυπωσιακό χάρη στην κυρτή του οθόνη. Η πρακτική χρησιμότητα της κυρτής οθόνης με τις εφαρμογές ίσως να μην είναι αυτή που θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο ύπαρξης της συσκευής στην αγορά.

Αυτό όμως που δεν μπορεί καμία εφαρμογή να αντικαταστήσει είναι ο τρόπος που η οθόνη αυτή κάνει το Galaxy S6 Edge μια διαφορετική συσκευή από το Galaxy S6, αλλά και τον ανταγωνισμό από κάθε άλλη συσκευή της κατηγορίας του. Ακόμα και όταν ο χρήστης του το κρατά στα χέρια με κλειστή τη οθόνη, αυτή από μόνη της είναι αρκετά όμορφη και διαφορετική ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη της συσκευής και την επιλογή της από όσους αποφασίσουν να πληρώσουν το… υψηλό τίμημα για την απόκτησή της.

Η Samsung με την δημιουργία του Galaxy S6 Edge θέλησε να προσφέρει κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό και μοναδικό για όσους χρήστες θεωρούν ότι το ίδιο το Galaxy S6, παρά τις βελτιώσεις και τις αλλαγές του, δεν διαφέρει τόσο από τον ανταγωνισμό του. Εκτιμούμε ότι το Galaxy S6 Edge εκτός του ότι είναι με διαφορά η καλύτερη συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά, καταφέρνει, με την ιδιαίτερη οθόνη του, να δώσει και αυτό το “κάτι” που το κάνει να ξεχωρίζει.

Ακόμα περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για το νέο Galaxy S6 Edge μπορείτε να διαβάσετε στο full review στο συνεργαζόμενο site in2mobile.gr.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ