Cosmote: Εξελιγμένα δίκτυα, πρόσβαση στο διαδίκτυο και social media ενισχύουν το “sharing economy”

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) παίζουν η εξέλιξη της τεχνολογίας, η άνοδος των social media και η αυξανόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα όπως αυτά προέκυψαν σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Cosmote για φοιτητές και νέους επιχειρηματίες, με αφορμή τις δυνατότητες της νέας τάσεις της οικονομίας διαμοιρασμού.

Όπως αναφέρθηκε, μέσω του sharing economy οι καταναλωτές μπορούν να μοιράζονται ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες (όπως το διαμέρισμα, το αυτοκίνητο, το ποδήλατο κλπ) χωρίς ενδιάμεσους, μέσω του internet, μειώνοντας έτσι το κόστος και αποκτώντας νέες εμπειρίες. Σύμφωνα με τους ομιλητές, η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται πλέον και στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μια σχετική έρευνα της MRB που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Cosmote, η οποία έδειξε ότι από τις πιο γνωστές στο ελληνικό κοινό υπηρεσίες της οικονομίας διαμοιρασμού είναι η ανταλλαγή σπιτιού, βιβλίων, και η ενοικίαση καταλυμάτων για ανταλλαγή φοιτητών. Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 8% των ερωτώμενων φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει υπηρεσίες οικονομίας διαμοιρασμού, ενώ μόνο ένας στους 4 ερωτώμενους γνωρίζει τον συγκεκριμένο όρο.

Αρκετά υψηλός βαθμός αρέσκειας και ενδιαφέροντος καταγράφεται συνολικά στο γενικό πληθυσμό, ενώ ως “πρεσβευτές” αυτού του συστήματος εμφανίζονται οι νέοι 18 – 24 ετών.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και η εικόνα των ελληνικών υποδομών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες εμφανίζονται ως ιδιαίτερα εξελιγμένες, καθώς η Cosmote εμφανίζεται να παρέχει 70% πληθυσμιακή κάλυψη 4G, τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό αυτό αναμένεται να επιτευχθεί το 2020.

Την ίδια στιγμή η πληθυσμιακή κάλυψη σε δίκτυο 2G και 3G της Cosmote εμφανίζεται να ξεπερνά το 99,8% και 98,8% αντίστοιχα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής δικτύου πρόσβασης του ομίλου ΟΤΕ, Γιώργος Ονόπας, για κάθε 10% αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης το ΑΕΠ αυξάνει κατά 1% , ο διπλασιασμός της ταχύτητας της ευρυζωνικότητας αυξάνει το ΑΕΠ κατά 0,3%, ενώ για κάθε 1000 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις δημιουργούνται 80 νέες θέσεις εργασίας.

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν μερικές από τις υπηρεσίες οικονομίας διαμοιρασμού που είναι διαθέσιμες στη χώρα μας:

Hopin: Πρόκειται για εφαρμογή που βοηθά στον εντοπισμό ατόμων που θέλουν να κάνουν την ίδια ή παρεμφερή διαδρομή και ψάχνουν κάποιον για να τη μοιραστούν.

EasyBike: Πρόκειται για δίκτυο δημόσιων ποδηλάτων που είναι εγκατεστημένα σε περισσότερες από 16 πόλεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Πολωνίας, και περιλαμβάνει πάνω από 1500 ενεργά ποδήλατα που είναι κατανεμημένα σε 75 αυτοματοποιημένους σταθμούς.

StayInAthens: Πρόκειται για εφαρμογή αναζήτησης exchange φοιτητών στην Αθήνα.

Airbnb: Πρόκειται για μια κοινότητα – αγορά για άτομα που θέλουν να νοικιάσουν (ως ιδιοκτήτες) ή να ανακαλύψουν και να κάνουν κράτηση μοναδικών χώρων σε ολόκληρο τον κόσμο, διαδικτυακά ή από κινητό τηλέφωνο.

Jamjar: Πρόκειται για ένα ελληνικό site που φέρνει κοντά δημιουργούς χειροποίητων αντικειμένων μαι λάτρεις του χειροποίητου και μοναδικού

Etsy: Πρόκειται για ένα παγκόσμιο online market place που διασυνδέει δημιουργούς και πωλητές μοναδικών προϊόντων και υπηρεσιών με πιθανούς αγοραστές από όλο τον πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ