Πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της ΕΒΖ

Σε κινήσεις για να βρεθεί φόρμουλα για τη σωτηρία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης προχωρά η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εργαζομένων στην ΕΒΖ και των συνεργαζόμενων τευτλοπαραγωγών σήμερα Παρασκευή, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να γίνει την περασμένη Τετάρτη αλλά αναβλήθηκε λόγω του ταξιδιού του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο Αζερμπαϊτζάν.

Εργαζόμενοι και τευτλοπαραγωγοί επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις από τους υπουργούς για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και κυρίως για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της ΕΒΖ που ανέρχεται σήμερα σε 21 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία χρωστά 10 εκατ. ευρώ στη ΔΕΠΑ, 9 εκατ. ευρώ στους τευτλοπαραγωγούς από τη συγκομιδή του 2014 και περίπου 2 εκατ. ευρώ σε τρίτους (μεταφορείς κ.α.).

Πριν από λίγες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε δάνειο 10,5 εκατ. ευρώ στην ΕΒΖ και η εταιρεία εξόφλησε μέρος των απαιτήσεων των τευτλοπαραγωγών που συνολικά έφθαναν τα 19,5 εκατ. ευρώ. Οι τελευταίοι ζήτησαν εγγυήσεις από τη διοίκηση της ΕΒΖ για να σπείρουν κι εφέτος τεύτλα, αλλά η διοίκηση ανταπάντησε ότι όσο δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας δεν μπορεί να κάνει καμία ανακοίνωση για την τιμολογιακή πολιτική του 2015.

Εν τω μεταξύ τα πρώτα μηνύματα από τις πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης που έλαβε η εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι δεν είναι ενθαρρυντικά, αφού παρά τη μείωση των δαπανών με τη διακοπή λειτουργίας δύο εργοστασίων το κόστος παραγωγής παραμένει δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις τιμές πώλησης της ζάχαρης, εξ ου και οι υπέρογκες ζημιές των 48 εκατ. ευρώ τη χρήση 2013-2014.

Ειδικότερα, το κόστος για την παραγωγή ενός τόνου ζάχαρης παραμένει σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα, στα 700 ευρώ ο τόνος, όταν η τιμή πώλησης είναι 400 ευρώ ο τόνος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ