Τσίκνισμα με… σινεμά

Η (κινηματογραφική) εβδομάδα ξεκινά με μερικές ιδιαίτερα αξιόλογες ταινίες που προβάλλονται από σήμερα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Λεβιάθαν

Ένας άνδρας, ο Κόλια, προσπαθεί να σώσει το σπίτι του από τις ορέξεις ενός διεφθαρμένου πολιτικού. Με τη βοήθεια ενός φίλου του δικηγόρου θα προσπαθήσει να σταθεί ενάντια στο σύστημα. Ο σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ έχει κρύψει στην ταινία μηνύματα για την διαφθορά στη σύγχρονη Ρωσία. Είναι μία κατάσταση που δεν είναι αποκλειστικά ρωσική. Ο Ζβιάγκιντσεφ μιλά στην πραγματικότητα για τον αγώνα για ανεξαρτησία και για αξιοπρέπεια, για την προσπάθεια να τα βάλει κανείς με ένα τέρας πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο. Ένα πραγματικό αριστούργημα που χρηματοδότησε η Ρωσία (αλλά στη συνέχεια φαίνεται πως το μετάνιωσε, καθώς το επέκρινε σκληρά) από έναν ιδιοφυή δημιουργό.

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Πρωταγωνιστούν: Αλεξέι Σερεμπριάκοφ, Έλενα Λιάντοβα

Kingsman, Η Μυστική Υπηρεσία

Μία αριστοκρατική μυστική υπηρεσία καταπολεμά το έγκλημα… πάντα καλοντυμένη. Ένας κατάσκοπος, ο Χάρι Χαρτ αποφασίζει να εκπαιδεύσει έναν νεαρό αλητάκο, την ώρα που ένας εκκεντρικός πολυεκατομμυριούχος έχει ένα σκοτεινό σχέδιο. Η κωμωδία του Μάθιου Βον (Kick Ass) δεν αφήνει τίποτε όρθιο. Με ανεξάντλητο και θαραλλέο χιούμορ «παίζει» με το είδος της κατασκοπικής περιπέτειας, θέλοντας να μεταφέρει στην οθόνη κάτι από την υπερβολή των παλαιών ταινιών Τζέιμς Μποντ με αρκετές δόσεις παρωδίας. Το αποτέλεσμα είναι ισοπεδωτικό. Από τη σκηνή όπου ο σκηνοθέτης μαζεύει ένα τσούρμο συντηρητικούς λευκούς Αμερικανούς σε μία εκκλησία για να ακολουθήσει το χάος, μέχρι το απολαυστικό τέλος, ο θεατής κρατά την κοιλιά του από τα γέλια. Η καλύτερη κωμωδία που είδαμε εδώ και καιρό.

Σκηνοθεσία: Μάθιου Βον

Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Μαρκ Στρονγκ, Τάρον Ίτζερτον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον

Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα

Ιρανικό γουέστερν με βρικόλακες; Και όμως. Η σκηνοθέτης Άνα Λίλι Αμιρπούρ έκλεψε τις εντυπώσεις με την ταινία της στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2014, φτιάχνοντας μία ταινία που συνδυάζει στοιχεία νουβέλ βαγκ, γουέστερν, vampire cinema και του νέου ιρανικού κύματος. Σε μία περιοχή που ονομάζεται «Κακιά Πόλη», τοξικομανείς, ιερόδουλες, μαστροποί και πλάσματα της νύχτας κάνουν την εμφάνισή τους. Εκεί ζει και ένα μοναχικό κορίτσι που παρακολουθεί τις μοναχικές υπάρξεις και ανάλογα κρίνει ποιους θα εκδικηθεί και ποιους όχι. Υπέροχα σκηνοθετημένο, γεμάτο φρεσκάδα και με εξαιρετική φωτογραφία, το Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα αποτελεί δείγμα πρωτότυπου σινεμά.

Σκηνοθεσία: Άνα Λίλι Αμιρπούρ

Πρωταγωνιστούν: Σέιλα Βαντ, Αράς Μαραντί, Μάρσαλ Μανές

50 Αποχρώσεις του Γκρι

Το πολυδιαφημιζόμενο πρώτο μέρος της τριλογίας που βασίζεται στο ομώνυμο μπεστ σέλερ της Ε.Λ.Τζέιμς έρχεται στις αίθουσες. Σίγουρα θα τις γεμίσει (τουλάχιστον για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου). Η αθώα Αναστέζια Στιλ γνωρίζει τον γοητευτικό (και πολύ πλούσιο) Κρίστιαν Γκρέι και ξεκινά μία παθιασμένη ερωτική σχέση μαζί του. Γρήγορα θα ανακαλύψει την προτίμηση του Γκρέι για τα σαδιστικά ερωτικά παιχνίδια. Οι 50 Αποχρώσεις του Γκρι διαθέτουν ελάχιστες αρετές. Η ιστορία θα δικαιολογούσε μία ταινία και όχι τρεις όπως έχει προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα η ταινία να γίνεται συχνά βαρετή. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι πολύ όμορφοι, αλλά οι ερμηνείες τους είναι αδύναμες. Ο ερωτισμός για την Ντακότα Τζόνσον περιορίζεται σε μερικά δαγκώματα των χειλιών και ένα μεθυσμένο βλέμμα, ενώ ο θεατής δεν πείθεται ιδιαίτερα για το πάθος του Τζέιμι Ντόρναν. Πάντως, η χημεία τους λειτουργεί αρκετά καλά. Όσο για τις ερωτικές σκηνές, μπορεί να είναι μη αναμενόμενες για μία ταινία τέτοιου μεγέθους, αλλά είναι μάλλον σεμνές. Πιο επικίνδυνη είναι η ιδέα πίσω από την ταινία: ότι μία νεαρή κοπέλα περιμένει όλη της τη ζωή έναν πλούσιο άνδρα που επιθυμεί να ικανοποιήσει και τελικά να «σώσει» από τον ίδιο τον εαυτό του.

Σκηνοθεσία: Σαμ Τέιλορ-Γουντ

Πρωταγωνιστούν: Ντακότα Τζόνσον, Τζέιμι Ντόρναν, Τζένιφερ Ιλ

Ποιος Σώζει Ποιον

Ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση που προβάλλεται σε 150 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατώτερο του εξαιρετικού και με παρόμοιο θέμα Inside Job, το Ποιος Σώζει Ποιον συγκεντρώνει συνεντεύξεις και απόψεις για την χρηματοπιστωτική κατάσταση σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Από την Ελλάδα στην Ισπανία και από εκεί στις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, η ταινία ακολουθεί τους δρόμους του χρήματος. Το ντοκιμαντέρ δεν καταφέρνει να παρουσιάσει πλήρως τις ανθρωπιστικές συνέπειες της κρίσης, καθώς αναγκάζεται να αφιερώσει σε αυτό το κομμάτι λιγότερο χρόνο, ενώ δεν προσφέρει τίποτα καινούριο.

Σκηνοθεσία: Λέσλι Φρανκ και Χερντολόρ Λορέντς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ