Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο: “Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων για το 2015”

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο πραγματοποίησε την καθιερωμένη πλέον Πρωτοχρονιάτικη δεξίωση, όπου παρευρέθηκαν το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού, πολιτικού και δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας.

Στη δεξίωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο πρέσβης των ΗΠΑ, David D. Pearce, και ο πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αµερικανικού Επιµελητηρίου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους µε ευχές για την νέα χρονιά και τόνισε ότι “η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ πολιτική σταθερότητα και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Όποια κυβέρνηση προκύψει μεθαύριο χρειάζεται να προβάλλει ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και σταθερή προσήλωση στον στόχο της ανάπτυξης. Είναι κρίμα να πάνε χαμένες οι θυσίες των πολιτών χάρη στις οποίες παραμείναμε στην Ευρωζώνη και πετύχαμε δημοσιονομική ισορροπία.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί με τους εταίρους η ένταξη των μεταρρυθμίσεων στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο και ο τρόπος που αυτές θα θέσουν την Ελλάδα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης.

Η παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας και μετά τις εκλογές ενισχύει την πιθανότητα να χρειαστεί η χώρα μας επιπλέον στήριξη από την Ευρωζώνη και μια προληπτική γραμμή πίστωσης μπορεί πλέον να μην είναι αρκετή. Αυτό θα σημαίνει και την ανάληψη υποχρεώσεων που ισοδυναμεί με νέο μνημόνιο, μια εξέλιξη δηλαδή που είμαι βέβαιος ότι δεν επιθυμεί κανείς”.

Ο πρέσβης των Η.Π.Α., David D. Pearce, σημείωσε ότι “φέτος όπως και πέρυσι αντιμετωπίζουμε προκλήσεις και ευκαιρίες. Οι προκλήσεις είναι να προστατευθεί η οικονομική πρόοδος, να ενδυναμωθεί η ελληνική ανάκαμψη και να επιτευχθεί μια μακροχρόνια ευημερία. Οι ευκαιρίες θα ακολουθήσουν. Στη σύντομη παραμονή μου, διαπιστώνω ότι τα μέτρα και οι θυσίες αποδίδουν και ότι θα οδηγήσουν σε μια ανταγωνιστική, σύγχρονη και επιτυχημένη οικονομία. Εννοείται ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά μπορεί και το πιστεύουμε”.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προστατευθούν από όλους μας και είναι ευθύνη της κοινωνίας να συνεχιστούν προκειμένου να ανακάμψει πλήρως η χώρα και τόνισε ότι αν υπάρξει αλλαγή πολιτικής θα χαθούν οι θυσίες των τελευταίων ετών”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ