Τρόικα: Αυτά είναι τα 19 προαπαιτούμενα για να “κλείσει” η αξιολόγηση

Δεκαεννέα συγκεκριμένες δράσεις που χαρακτηρίζει ως προαπαιτούμενες προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου που είναι προγραμματισμένο το Eurogroup, έθεσε η τρόικα με επιστολή της στο ΥΠΟΙΚ την περασμένη Παρασκευή.

Ειδικότερα, οι δράσεις προς υλοποίηση που θέτει η τρόικα είναι οι εξής:

1. Η κάλυψη του δημοσιονομικού ανοίγματος, το οποίο η τρόικα υπολογίζει σε 2,6 δισ. ευρώ για το 2015.

2. Η εφαρμογή αλλαγών σε ότι αφορά στη ρύθμιση οφειλών προς Εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, με την τρόικα να επιμένει στην αλλαγή της ρύθμισης των 100 δόσεων που θεωρεί ότι δε δημιουργεί τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών.

3. Η κυβερνητική δέσμευση ότι δε θα γίνουν οριζόντιες ρυθμίσεις στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς και ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς στο τέλος του 2014.

4. η μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

5. Την εφαρμογή των όρων του μνημονίου αναφορικά με το ασφαλιστικό, δηλαδή, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, την αναθεώρηση των παραμέτρων της ελάχιστης σύνταξης, αλλά και αλλαγές σε τομείς όπως τα όρια ηλικίας, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης κ.α.

6. Η διεύρυνση των προϊόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% και η κατάργηση των σχετικών εξαιρέσεων (όπως η μειωμένος ΦΠΣ σε νησιά και παραμεθόριες περιοχές).

7. Η αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αναφορικά με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον τομέα της αγοράς προϊόντων.

8. Η υλοποίηση των προβλέψεων του μνημονίου αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις και το lockout στον ιδιωτικό τομέα.

9. Οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, έτσι ώστε να λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με τους μηχανισμούς εξωδικαστικής διαπραγμάτευσης.

10. Η παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο.

11. Ο περιορισμός των επιδομάτων και των μισθολογικών διαφορών στο Δημόσιο.

12. Η αξιολόγηση των δαπανών και των υπουργείων.

13. Οι προτάσεις για την αναδιάρθρωση της λειτουργίας των ΔΕΚΟ.

14. Η προώθηση και ψήφιση από τη Βουλή μέσα στο 2015 των προτάσεων που θα δημιουργούν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και ευελιξία στους φορείς του Δημοσίου.

15. Η παραδοχή από την κυβέρνηση ότι έχει χαθεί τόσο ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων για το 2014 (που σήμερα έχει φτάσει στα 600 – 700 εκατ. ευρώ έναντι πρόβλεψης 1,5 δισ. ευρώ), όσο και οι στόχοι για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προ ιδιώτες, καθώς και αυτοί για τις απολύσεις στο Δημόσιο, την έγκαιρη παροχή συντάξεων και τις επιστροφές φόρων.

16. Η επικέντρωση, αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης και των αεροδρομίων της Περιφέρειας.

17. Η παράταση της θητείας της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της ΕΛΣΤΑΤ.

18. Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μέχρι τον προσεχή Δεκέμβρη.

19. Η προώθηση στη Βουλή του νομοθετικού πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ