EETT: Στα 381,1 εκατ. ευρώ τα έσοδα της τελευταίας δημοπρασίας για το ψηφιακό μέρισμα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τις συχνότητες που συνιστούν το ψηφιακό μέρισμα που απελευθερώθηκε με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στην ελεύθερη τηλεόραση, με το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε να φτάνει στα 381.114.000 ευρώ.

Επρόκειτο για ανοικτή δημοπρασία για χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 800 και 2600 MHz. Συνολικά, κατακυρώθηκε για 15 χρόνια στις εταιρίες COSMOTE, VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ και WIND όλο το διαθέσιμο φάσμα στην περιοχή των 800 MHz και στην περιοχή των 2600 MHz.

Κατά τη δημοπρασία τα περισσότερα χρήματα διέθεσε η Cosmote με 134,788 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν η Vodafone με 124,401 εκατ. ευρώ και η Wind με 121,825 εκατ. ευρώ.

Με τη σημερινή δημοπρασία ολοκληρώνεται το έργο της ΕΕΤΤ, που ξεκίνησε από το Μάιο του 2013, για τη διάθεση του ψηφιακού μερίσματος, και απέφερε στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά έσοδα που πλησιάζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ολόκληρο το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη σημερινή δημοπρασία θα πάει στο ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ότι αφορά στους όρους αποπληρωμής, οι 3 εταιρείες έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 2 τρόπους. Είτε απόδοση του 30% του συνολικού τιμήματος μέσα στις επόμενες 10 μέρες, εξόφληση του 40% μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015 και στη συνέχεια εξόφληση του υπόλοιπου ποσού με έντοκες δόσεις, είτε απόδοση του 30% του συνολικού τιμήματος μέσα στις επόμενες 10 μέρες και εξόφληση του υπόλοιπου 70% μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Το συγκεκριμένο ψηφιακό φάσμα θα δώσει τη δυνατότητα στους “κινητούς” παρόχους να αναπτύξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G), που υποστηρίζουν καινοτόμες υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης, περιεχομένου και μεταφοράς ευρυζωνικών δεδομένων. Για τη χώρα, η ανάπτυξη προηγμένων επικοινωνιών, τόσο στις πόλεις όσο και σε νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, συμβάλλει στην εξάλειψη του “ψηφιακού χάσματος” με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ