ΣΦΕΕ: Προσφεύγει στο ΣτΕ για τη φαρμακευτική πολιτική

Την προσφυγή του στο ΣτΕ για την πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη ανακοίνωσε ο ΣΦΕΕ κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, οι σχετικές αποφάσεις του υπουργού Υγείας είναι “κράτος εν κράτει” και στρέφονται κατά της δημόσιας υγείας και της επιχειρηματικότητας, ενώ προωθούν τη συνεχή απαξίωση της έννοιας του δικαίου, την αδιαφάνεια, την ασυνεννοησία και μη τήρηση της νομοθεσίας.

Τα μέλη του ΣΦΕΕ ζητούν από την κυβέρνηση τον άμεσο επαναπροσδιορισμό του ύψους της φαρμακευτικής δαπάνης στο ελάχιστο επιτρεπτό όριο των 2,3 δισ. ευρώ για φαρμακευτικό προϋπολογισμό και 700 εκατ. ευρώ για προϋπολογισμό φαρμάκου στα νοσοκομεία προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες της εξαθλίωσης της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων θα είναι πολύ μεγάλες και μη προβλέψιμες.

Επιπλέον, ζητούν από το υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα στα εξής:

1) Αποκατάσταση των λανθασμένων (κάτω από το μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών στις 28 χώρες της ΕΕ) τιμών των φαρμάκων και την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.

2) Το μέγιστο όριο επιστροφής της υπέρβασης από τη φαρμακευτική δαπάνη (clawback) να μην ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ για το 2014.
και να μην υπερβαίνει το 2% του ετήσιου στόχου από το 2015 και μετά, εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση και εφαρμοστούν οι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις.

3) Όχι άλλα επιπλέον άδικα rebates, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 400 ευρώ που η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να υποστηρίξει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ