ΟΤΕ: Αναβάθμιση κατά 2 βαθμίδες από τη Moody’s

Κατά 2 βαθμίδες, από Β2 σε Βa3, αναβάθμισε το rating του OTE o οίκος Moody’s. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση του οίκου, η αναβάθμιση αυτή “καταδεικνύει βελτιωμένη διαχείριση κινδύνου ρευστότητας, θετική λειτουργική επίδοση, και επιτυχημένη προσπάθεια απομόχλευσης από πλευράς ΟΤΕ υπό το τρέχον επιχειρηματικό του πλάνο και παρά τις προκλήσεις από το περιβάλλον”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Moody’s:

– Ο ΟΤΕ έχει επιδείξει ανθεκτικότητα κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης και έχει μεριμνήσει ώστε να προστατευθεί έναντι της αδύναμης οικονομίας.

– Η διαχείριση κινδύνου ρευστότητας από τον ΟΤΕ έχει βελτιωθεί αισθητά κατά τους τελευταίους μήνες. Μέσα από αποεπενδύσεις και από την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, η εταιρεία διαθέτει πλέον ένα ταμειακό απόθεμα ασφαλείας της τάξης του 1,15 δισ. ευρώ. Το απόθεμα αυτό, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες ελεύθερες ταμειακές ροές στο μέλλον, είναι ικανό να χρηματοδοτήσει με άνεση τις ανάγκες του ΟΤΕ σε ρευστό για τουλάχιστον τους επόμενους 24 μήνες.

– Οι χρηματοοικονομικοί δείκτες του ΟΤΕ παρουσιάζουν βελτιωτικές τάσεις κατά τα δύο τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα της ορθής εκτέλεσης του επιχειρηματικού πλάνου από πλευράς Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της μετρίασης των επιπτώσεων στην εταιρεία από τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες. Συγκεκριμένα, η Moody’s αναγνωρίζει ότι η διοίκηση εστιάζει στη συγκράτηση των δαπανών, στην αύξηση των ταμειακών ροών (οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ το 2014), και στη σταδιακή μείωση του χρέους.

Επίσης, ο οίκος αναγνωρίζει τη διαδικασία μετασχηματισμού που εφαρμόζει ο ΟΤΕ, η οποία έχει συμβάλει:

– στην πρόσφατη βελτίωση του περιθωρίου λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA, της διαχείρισης κινδύνου ρευστότητας και των τάσεων λειτουργικής επίδοσης – η τελευταία μάλιστα κατέστη εμφανής κατά το πρώτο τρίμηνο το 2014

– στην ενίσχυση των ταμειακών ροών της εταιρείας και

– στη σημαντική απομόχλευση.

– Όπως αναφέρεται, ο ΟΤΕ λειτουργεί σε ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό περιβάλλον, στο οποίο τα έσοδα παραμένουν συμπιεσμένα λόγω της χαμηλής καταναλωτικής δαπάνης και του σκληρού ανταγωνισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, οι αρνητικοί παράγοντες θα μετριαστούν από:

– την ισχυρή παρουσία της εταιρείας στην εγχώρια αγορά υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας.

– από έναν ικανό βαθμό διεθνούς διαφοροποίησης, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της εταιρείας εκτός Ελλάδας.

– από την ποιότητα της Διοίκησης, η οποία έχει επιτρέψει στην εταιρεία να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες, να αντισταθμίσει τις πιέσεις στα έσοδα και να συγκρατήσει περαιτέρω συρρίκνωση του περιθωρίου EBITDA.
– από τη στήριξη της Deutsche Telekom.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ