Υπό την “ομπρέλλα” του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος η νέα ελληνική επιχειρηματικότητα

του Δημητρίου ΠΟΓΚΑ

Την επιχειρηματικότητα ως έναν από τους τομείς που μπορούν να υποστηρίξουν την επανεκκίνηση των νέων της χώρας έχει εντοπίσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο προτίθεται να διαθέσει  μέρος της σχετικής πρωτοβουλίας του για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων  – ύψους 100 εκατ. ευρώ – στον τομέα αυτό.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν στελέχη του Ιδρύματος συνομιλώντας με το ΕΜΕΑgr κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης των νέων δωρεών του ιδρύματος, το ΙΣΝ ετοιμάζει μια νέα σημαντική πρωτοβουλία για την υποστήριξη της επιχειρηματικής εκκίνησης στη χώρα.

Πρόκειται για τη δημιουργία μιας “υπηρεσίας μιας στάσης” (“one stop shop”), ενός οργανισμού-“ομπρέλλα” για τις πρωτοβουλίες και τις ευκαιρίες επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικώς ανέφεραν τα στελέχη του Ιδρύματος στο EMEAgr, αυτή την περίοδο έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα πολλά εγχειρήματα, όπως θερμοκοιτίδες ή επιταχυντές, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια υπηρεσία που να κατευθυνθεί τους νέους υποψήφιους επιχειρηματίες – είτε βρίσκονται “εντός των τειχών” είτε επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα από το εξωτερικό – για το ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν και σε ποιες πρωτοβουλίες να απευθυνθεί ο καθένας, αναλόγως προς τις ανάγκες του.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι ασχολούμενοι με το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι, καθώς ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης λαμβάνουν σωρηδόν ερωτήματα ενδιαφερομένων για βοήθεια και καθοδήγηση σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η startup “σκηνή” σήμερα.

Παρότι η πρόθεση για την ως άνω περιγραφείσα πρωτοβουλία δημοσιοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ιδρύματος στο τέλος Ιουνίου στο Καβούρι, πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμη βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού. Στόχος είναι η δωρεά προς τον οργανισμό αυτό και η σύσταση του να έχει πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, τότε να λειτουργήσει πιλοτικά και εφόσον κριθεί επιτυχής να συνεχίσει την πλήρη λειτουργία του.

stavros niarchos entrepreneurship institute 454290

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι για την πραγμάτωση του νέου οργανισμού το Ίδρυμα συνεργάζεται ήδη με μια ομάδα καθηγητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ (ΜΙΤ) με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της επιχειρηματικής δράσης, υπό τον καθηγητή Δημήτρη Μπερτσιμά. Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που το ίδρυμα συνεργάζεται με την ελληνική κοινότητα του ΜΙΤ, καθώς αποτελεί δωρητή και του Ελληνικού Επιχειρηματικού Φόρουμ του MIT.

Οι δωρεές του ΙΣΝ χρηματοδοτούνται αποκλειστικώς από το κληροδότημα του αείμνηστου επιχειρηματία και μέχρις στιγμής έχουν υποστηρίξει με 100 εκατ. ευρώ πολλαπλές δράσεις με σκοπό την ανακούφιση από τις συνέπειες της κοινωνικοοικονομικής κρίσης.