Αναστέλλεται η επίσχεση από τις ιδιωτικές κλινικές

Την προσωρινή αναστολή της επίσχεσης παροχής υπηρεσιών αποφάσισε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση και με άλλους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας που έχουν τα ίδια αιτήματα προς την κυβέρνηση.

Το κοινό αίτημα των ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών υγείας είναι η αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιωτικούς παρόχους υγείας καθώς, σύμφωνα με τον ΣΕΚ, μόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΚ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποί του με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ξεκαθαρίστηκε προς τον υπουργό ότι αναμένονται “ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς σκοπεύει να διευθετήσει τα φλέγοντα θέματα του κλάδου”.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΚ υπενθυμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το 2013, προς τους διοικητές των Ταμείων, ότι “Η Ελλάδα είναι σαν την έρημο που περιμένει μια στάλα βροχής. Και τα ληξιπρόθεσμα είναι αυτή η στάλα. Μην τα καθυστερείτε”, και σημειώνει ότι ακόμα αναμένεται “αυτή τη στάλα να πέσει, και να δώσει πνοή στον ιδιωτικό τομέα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, έναν τομέα που παρέχει άμεσα και έμμεσα περισσότερες από 55.000 θέσεις εργασίας”.

Τέλος, στην ανακοίνωση του ΣΕΚ σημειώνεται ότι “οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, που ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ, ήταν και είναι προγραμματισμένες να εξοφληθούν από ειδικό λογαριασμό. Ο λογαριασμός, ύψους 1,9 δισ. ευρώ, προοριζόταν, βάσει συμφωνίας με την Τρόικα, για την εξόφληση μέρους των οφειλών προς τους ιδιωτικούς παρόχους Υγείας. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά δεν διατέθηκαν ποτέ στις επιχειρήσεις, στις οποίες συνεχίζουν να οφείλονται”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ