ΥΠΟΙΚ – Τρόικα: Διαπραγματεύσεων συνέχεια μετ’ εμποδίων

Στις 5.00 το πρωί της Δευτέρας ολοκληρώθηκε η μαραθώνια διαπραγμάτευση της τρόικας με το ΥΠΟΙΚ, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε 4 βασικά σημεία, σύμφωνα με πληγές από το υπουργείο.

Τα σημεία αυτά είναι οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και η υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Ωστόσο οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, αναφέροντας ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε όλα.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά, η απόσταση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων συνεχίζει να υπάρχει, ωστόσο παρατηρείται σύγκλιση απόψεων σε ότι αφορά στις τριετίες και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Διάσταση απόψεων υπάρχει και στο θέμα των επιπλέον απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015, με την κυβερνητική πλευρά να μην τις δέχεται και να επιμένει στην καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού μέσα από την κινητικότητα.

Σε ότι αφορά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η τρόικα εμφανίζεται να ζητά την εφαρμογή των σχετικών προτάσεων κατά 100%, ωστόσο οι κυβέρνηση προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις αναφορικά με θέματα όπως το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το καθεστώς των φαρμακείων και τις αλλαγές στις μεταφορές.

Τέλος, διάσταση φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, με πηγές του ΥΠΟΙΚ να υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα το έχει κυρίως η τρόικα που δεν περίμενε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν τόσο υψηλό, και τώρα τα στελέχη της δυσκολεύονται να εξηγήσουν στους ανωτέρους τους τις λάθος προβλέψεις που έκαναν για αυτό τον περασμένο Σεπτέμβρη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ