ΙΕΑ: Έκθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Ελληνικών Περιφερειών

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα περιλαμβάνει η μεγέθους 82 σελίδων “Έκθεση για τα αίτια της κρίσης, την πορεία και τις προοπτικές των Οικονομιών των Περιφερειών – Προτάσεις για την ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας, των Επενδύσεων και της Βιώσιμης Απασχόλησηςπου συντάχθηκε από τον οικονομολόγο Κίμωνα Στεριώτη για λογαριασμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ).

 

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι η εκτίμηση ότι “η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας θα εξακολουθήσει να παραμένει «εύθραυστη» και θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα η μακροχρόνια ανεργία, εάν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι δεν παίξουν ένα «πρωταγωνιστικό ρόλο» στην προώθηση και υλοποίηση πολιτικών με στρατηγικό στόχο την βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη”, όπως επίσης και το συμπέρασμα ότι “είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι, κατά το 2013 ανάμεσα σε 262 Περιφέρειες της Ε.Ε. των «28» συνολικά 5 Περιφέρειες της Ελλάδας βρίσκονταν ανάμεσα στις 10 με τις χειρότερες επιδόσεις (από Βουλγαρία και Ρουμανία οι υπόλοιπες) από πλευράς ανταγωνιστικότητας με βάση τον δείκτη Regional Competitiveness Index.”.

 

Η έκθεση βασίστηκε στις εμπειρίες των ΗΠΑ, των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αυστραλίας κ.α. για πολιτικές Περιφερειακής ανάπτυξης, στους διεθνώς αναγνωρισμένους δείκτες Εθνικής και Περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και στην ανάλυση της μακροχρόνιας πορείας των οικονομιών των Περιφερειών της Ελλάδας πριν και μετά την έναρξη της κρίσης.

 

 

Τα βασικά συμπεράσματα

 

Στα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έκθεση – σε ένα σχέδιο «Οδικού χάρτη» για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Περιφερειών της Ελλάδας» αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 

– Το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα των οικονομιών των Ελληνικών Περιφερειών είναι η πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα του παραγωγικού δυναμικού τους και, συνεπώς, πρέπει να γίνουν πολύ μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού σε μια περίοδο πολύ χαμηλής ρευστότητας των εγχώριων επιχειρήσεων προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μιας διαχρονικά πολύ μεγάλης μακροχρόνιας ανεργίας.

 

– Πρέπει να εντοπιστούν τα δομικά προβλήματα των οικονομιών των Ελληνικών Περιφερειών και να ασκηθούν πολιτικές αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης και στροφής σε εταιρείες υψηλής διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

 

– Η Περιφερειακή Ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και – λόγω έλλειψης επαρκών δημόσιων πόρων μέσα στα επόμενα χρόνια – τις «λύσεις» για βιώσιμη Ανάπτυξη μπορούν να εξασφαλίσουν μόνον ιδιώτες επενδυτές και πολύ μεγάλους ύψους ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

 

– Εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ ισχυρά “αντιεπενδυτικά εμπόδια – ανάμεσα στα οποία είναι και η “αντι-επιχειρηματική κουλτούρα” – τα οποία, εάν δεν αρθούν δεν θα είναι εφικτή η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός των Περιφερειακών Οικονομιών και, φυσικά, η καταπολέμηση της πρωτοφανούς ανεργίας.

 

– Ο μεγάλος αριθμός πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στο σύνολο των Περιφερειών της Ελλάδας στην περίοδο πριν από την εκδήλωση της κρίσης ήταν ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνετέλεσε στην εμβάθυνση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα και με αρνητικές συνέπειες στη:

* διεθνή ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των Ελληνικών Περιφερειών

* Προώθηση καινοτομιών μέσω της έρευνας και τεχνολογίας

* Αδυναμία αντιμετώπισης του εισαγόμενου ανταγωνισμού

* Ανάπτυξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, λόγω και της έλλειψης στενής συνεργασίας μεταξύ εγχώριων επιχειρήσεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

* Παραγωγικότητα της εργασίας και στην ανά απασχολούμενο προστιθέμενη αξία

 

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας συγκεντρώνουν το 58% του συνόλου των ανέργων της χώρας και το 53% του συνολικού πληθυσμού, η αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να ξεκινήσει από αυτούς τους δύο κυριότερους πληθυσμιακούς πόλους της χώρας…

 

– Η Αττική – που διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά εργασίας, περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση, αξιοποίηση περισσότερο εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού κλπ – αναμένεται να ευνοηθεί περισσότερο σε μια περίοδο γενικής οικονομικής ανάκαμψης.

 

– Στο επίκεντρο των προσπαθειών των Περιφερειαρχών θα πρέπει να είναι η χάραξη και υλοποίηση μιας απόλυτα τεκμηριωμένης στρατηγικής για το μετασχηματισμό των Περιφερειών σε σύγχρονες Περιφέρειες, που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και την ευημερία τους από επιχειρήσεις ιδιωτικές επενδύσεις που θα χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, εξωστρέφεια, καινοτόμες επιχειρηματικές μεθόδους, υψηλό βαθμό εξειδίκευσης κλπ.

 

– Το «σύγχρονο όραμα» – για οικονομικά βιώσιμες Περιφέρειες και τοπικές κοινωνίες που θα εξασφαλίζουν πολύ μεγάλη «κοινωνική συνοχή» – για να γίνει πραγματικότητα προϋποθέτει τη δημιουργία σημαντικών «κινήτρων» και «συγκριτικών πλεονεκτημάτων», που θα καταστήσουν τις Ελληνικές Περιφέρειες ιδιαίτερα ελκυστικές για μεγάλο αριθμό σύγχρονων και δυναμικών επιχειρήσεων και ιδιωτών επενδυτών με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα.

 

– Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση – με στρατηγικό στόχο και όραμα τη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας – προϋποθέτει την εκπόνηση ενός πλήρως τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού Περιφερειακού επενδυτικού σχεδίου.

 

– Το Περιφερειακό επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα επιτρέπουν σε κάθε υποψήφιο επενδυτή να έχει μια απόλυτα ακριβή εικόνα του περιβάλλοντος και όλων εκείνων των παραμέτρων που θα επιτρέψουν σε μια επιχείρηση να πραγματοποιήσει επενδύσεις που θα αποφέρουν ικανοποιητικές αποδόσεις σε συγκεκριμένο βάθος χρόνου.

 

– Ο πλέον αποφασιστικός παράγοντας επιτυχίας ενός σχεδίου στρατηγικής Περιφερειακής ανάπτυξης είναι η υπεύθυνη, συνεχής και πλήρως τεκμηριωμένη επικοινωνία του σε διαφορετικά κοινά, με ιδιαίτερη έμφαση προς τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες πρέπει να είναι απόλυτα πεπεισμένες ότι θα έχουν οικονομικά οφέλη. Έτσι, έχοντας εξασφαλισμένη την πλήρη υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, το επόμενο «μεγάλο βήμα» είναι η επικοινωνία του προς τους υποψήφιους επενδυτές.

 

 

Το ΙΕΑ

 

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και Αειφόρου Ανάπτυξης (IEA) είναι ένας οργανισμός φυσικών και νομικών προσώπων που δραστηριοποιείται στους τομείς της επιχειρηματικότητας και της αειφόρου ανάπτυξης, με κύριο σκοπό του την προαγωγή της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων καθώς και την ενεργοποίηση των πολιτών μέσω του εθελοντισμού για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Στελεχώνεται από εθελοντές – πρόσωπα, με υψηλό επίπεδο πιστοποίησης και πολυετή εμπειρία στο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι, με κοινό γνώρισμα τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες.

 

Απευθύνεται σε οργανισμούς, επιχειρήσεις, φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα, στα οποία δίνει την δυνατότητα μέσα από την εγγραφή τους ως μέλη, να χρησιμοποιούν ένα σύνολο ολοκληρωμένων υπηρεσιών εντός του πλαισίου της ενεργής συμμετοχής και προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, αποκομίζοντας παράλληλα σημαντικά οφέλη.

Προάγει την επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη των μελών του, την επαγγελματική και επιχειρηματική ενδυνάμωσή τους, παρέχοντας συμβουλευτική αρωγή, εντός του πλαισίου επίτευξης των σκοπών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ