Gi-Cluster: Στρατηγική συνεργασία με το ΙΜΕ

Με γνώμονα την αποστολή του gi-Cluster να αποτελέσει ένα παγκοσμίου κλάσης επιχειρηματικό οικοσύστημα καινοτομίας, που στοχεύει στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και ανταγωνιστικών προϊόντων στους τομείς των τεχνολογιών παιγνίων και δημιουργικού περιεχομένου, η πρόσφατη ένταξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) στο gi-Cluster αποκτά στρατηγικής σημασίας διαστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα.

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με σημείο εκκίνησης την ενσωμάτωση του Ιδρύματος στο οικοσύστημα του gi-Cluster, σημειώνεται η έναρξη μιας νέας συνεργασίας με σκοπό τη συνένωση των εγχώριων δυνάμεων για τη γεφύρωση του ελληνικού πολιτιστικού περιεχομένου με τις νέες τεχνολογίες.

Τελικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι, μέσα από την αξιοποίηση των πόρων, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και ανθρώπων, να παραχθεί ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο προϊόν για τη διατήρηση αλλά και την ανάδειξη του πολιτιστικού περιεχομένου της χώρας, σύμφωνα με τις διαταγές της σημερινής ψηφιακής και ηλεκτρονικής πραγματικότητας.

 

Σημειώνεται ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ο πρώτος φορέας πολιτιστικού περιεχομένου που ενσωματώνεται στο gi-Cluster, γεγονός που μεταξύ άλλων, σηματοδοτεί την στρατηγική πλέον τοποθέτηση του gi-Cluster σε συναφείς με δημιουργικό και πολιτιστικό περιεχόμενο κλάδους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει να καλλιεργήσει στην Ελλάδα ευνοϊκό περιβάλλον συνύπαρξης αυτών των κλάδων με τις τεχνολογίες παιγνίων.

 

Ο επικεφαλής του Corallia (κάτω από την “ομπρέλα” του οποίου λειτουργεί το gi-Cluster), Βασίλειος Μακιός, ανέφερε σχετικά «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στους κόλπους του gi-Cluster βρέθηκε το κατάλληλο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει μια τόσο αναγκαία συνεργασία για τη χώρα. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον απέραντο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο που διαθέτουμε. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι γίνεται ένα όνειρό μου πραγματικότητα: γιατί επιτέλους θα αξιοποιήσουμε και στη χώρα μας τις απέραντες δυνατότητες της τεχνολογίας για να προωθήσουμε την Ελλάδα μας με τον πιο σύγχρονο τρόπο”.

 

Από την πλευρά της η Σοφία Εφραίμογλου, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», δήλωσε σχετικά: «Η ένταξη του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στο gi-Cluster αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη μακρόχρονη και συνεπή προσπάθειά μας να φέρουμε τον πολιτισμό πιο κοντά σε ένα οικοσύστημα καινοτομίας αλλά και πιο κοντά στους νέους. Η συνεργασία αυτή θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε και να επαυξήσουμε την πρωτοπορία του Ιδρύματος στη χρήση καινοτόμων μεθόδων για τη σύζευξη του πολιτισμού με τον άνθρωπο».

 

 

Το gi-Cluster:

 

To gi-Cluster (Συνεργατικός Σχηματισμός στις Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου), φέρει τη σφραγίδα ενός ελληνικού βιομηχανικού cluster καινοτομίας αιχμής, το οποίο διαθέτει σημαντική προοπτική να αποτελέσει πρωτοποριακή πρωτοβουλία παγκοσμίου βεληνεκούς, σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και εξωστρεφή τομέα της οικονομίας.

 

Συστάθηκε στις αρχές του 2012, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού (cluster facilitator), έχοντας ως αποστολή του τη δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης, πλήρως λειτουργικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος καινοτομίας, που στοχεύει στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και ανταγωνιστικών προϊόντων, αξιοποιώντας επιστημονικό, επιχειρηματικό και ερευνητικό ταλέντο από όλους τους τομείς των τεχνολογιών παιγνίων και δημιουργικού περιεχομένου.

Σήμερα στο gi-Cluster συμμετέχουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, ακαδημαϊκοί φορείς, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλοι φορείς καινοτομίας, με σημαντική δυναμική για περαιτέρω διεύρυνση, τόσο μέσα από την αύξηση του αριθμού των μελών όσο και από την ανάπτυξη νέων συνεργασιών με φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Έχει διακριθεί με το Bronze Label από τον Ευρωπαϊκό Φορέα ESCA (European Secretary for Cluster Analysis).

 

 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 

Το Ίδρυµα Μείζονος Ελληνισµού (ΙΜΕ), είναι νοµικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου µε κοινωφελή, πολιτιστικό, µη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και έδρα την Αθήνα. Η ίδρυσή του κυρώθηκε το 1993 µε νόµο της Βουλής των Ελλήνων. Βασικός σκοπός του Ιδρύµατος είναι η έρευνα και διατήρηση των απτών και μη μνημείων της ιστορικής µνήµης και της ελληνικής παράδοσης στην ευρύτερη γεωγραφική της εξέλιξη, μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών.

Έχει αναπτύξει σημαντική εμπειρία στο συγκερασμό της πολιτιστικής/ιστορικής πληροφορίας με την εικονική πραγματικότητα (και augmented reality) καθώς και στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα των πολυμέσων, μεταξύ κορυφαίων άλλων Ευρωπαϊκών οργανισμών.

 

Έχει υλοποιήσει με επιτυχία μεγάλο αριθμό έργων μεγάλης κλίμακας και έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία στο σχεδιασμό περιεχομένου, καθώς και στη μεθοδολογία εικονικής αναπαράστασης πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου και πληροφορίας.

Παράλληλα αναπτύσσει σημαντικούς πόρους και υλικό έρευνας που διατίθενται στην επιστημονική κοινότητα και στο ευρύτερο κοινό είτε μέσω του διαδικτύου είτε στο πολιτιστικό του κέντρο, τον «Ελληνικό Κόσμο», μέσω καινοτόμων εφαρμογών όπως τα θέατρα εικονικής πραγματικότητας και οι πολυμεσικές εκθέσεις.

 

Επίσης, έχει υλοποιήσει μια σειρά από Ευρωπαϊκά και Εθνικά έργα Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και σημαντικά πολιτιστικά και εκπαιδευτικά έργα, ως μέσα επίτευξης των σκοπών του. Τέλος, συνεργάζεται με τα πιο σημαντικά ερευνητικά και πολιτιστικά ινστιτούτα και κυβερνητικούς οργανισμούς, Πανεπιστήμια και μουσεία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ