Ελευσίνα: “Δεν μολύνει μόνο η αιθαλομίχλη, αλλά και η Ελληνικά Πετρέλαια”

Με αφορμή τη μόλυνση της αθηναϊκής ατμόσφαιρας από την καύση ακατάλληλης ξυλείας (και όχι μόνο) και τη δημιουργία αιθαλομίχλης, οι κάτοικοι της Ελευσίνας με επιστολές τους στα ΜΜΕ κάνουν λόγο για διαχρονική μόλυνση της ατμόσφαιρας της περιοχής τους από τη λειτουργία των διυλιστηρίων των Ελληνικών Πετρελαίων και των υπόλοιπων βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Sport & Business, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι ευθύνες αφορούν σε όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, αλλά κυρίως βαραίνουν τους Γιώργο Σουφλιά (καθώς κατήργησε τον νόμο Πεπονή που απαγόρευε τις επεκτάσεις) και Άκη Τσοχατζόπουλο (για την πώληση των ΕΛΠΕ σε ιδιώτες). Αποτέλεσμα των ενεργειών τους ήταν η επέκταση του διυλιστηρίου, το οποίο σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης του Θριασίου.

Οι κάτοικοι, μάλιστα, κάνουν λόγο και για προδοσία και από τους ίδιες τις δημοτικές αρχές της πόλης των τελευταίων 12 χρόνων, καθώς επιτρέπουν τη λειτουργία του διυλιστηρίου, έναντι χορηγιών, παρά την αντίθεση των κατοίκων.

Σημειώνεται ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ανήκουν κατά 42,6% στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings (θυγατρική εταιρία του Ομίλου Λάτση, με έδρα στο Λουξεμβούργο), κατά 35,5% στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (15,1%) και ιδιώτες (6,8%) επενδυτές. Στον τομέα της εμπορίας καυσίμων, τα Ελληνικά Πετρέλαια δραστηριοποιούνται μέσω των θυγατρικών ΕΚΟ και Ελληνικά Καύσιμα (πρώην BP Hellas).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ