Στο “σφυρί” για 57,3 εκατ. δολάρια η “Warhol Coca Cola”

Έναντι του ποσού των 57,3 εκατ. δολαρίων θα δημοπρατηθεί στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Christie’s η ζωγραφική αποτύπωση του κλασικού μπουκαλιού της Coca Cola από τον πασίγνωστο καλλιτέχνη της pop art Andy Warhol.

Το έργο του Warhol, που χρονολογείται από το 1962, παρέμεινε στην ιδιωτική συλλογή της εταιρείας για σχεδόν 2 δεκαετίες, και κατά το διάστημα αυτό φιλοξενήθηκε σε πολλές μεγάλες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Brett Gorvy, υπεύθυνο του κλάδου μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Christie’s, ο Andy Warhol ασχολήθηκε με την αποτύπωση του μπουκαλιού της Coca Cola διότι ήταν, και εξακολουθεί να είναι, μία από τις πιο δημοφιλείς και αναγνωρίσιμες εικόνες στον κόσμο.

Ο ίδιος ο Warhol κάποτε είχε γράψει ότι “η Αμερική ξεκίνησε την παράδοση κατά την οποία οι πιο πλούσιοι καταναλωτές αγοράζουν ουσιαστικά το ίδιο προϊόν με τους πιο φτωχούς. Στην περίπτωση της Coca Cola, είναι ακριβώς το ίδιο προϊόν που πίνει η Liz Taylor ή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με αυτό που μπορεί να αγοράσει ο καθένας από εμάς, και κανένα χρηματικό ποσό δε μπορεί να αγοράσει κάποια ‘καλύτερη’ Coca Cola”.

Το 2008 το έργο “Eight Elvises” του Warhol είχε πωληθεί σε ιδιώτη έναντι 100 εκατ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ για έργα του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Το 2010 είχε πωληθεί έναντι 35,3 εκατ. ευρώ ένα άλλο έργο του Warhol που επίσης απεικόνιζε ένα μπουκάλι της Coca Cola.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ