ΣΕΒ και Google στο “πλευρό” των εξωστρεφών επιχειρήσεων

Συνεργασία για τη στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων ανακοίνωσαν σήμερα ο ΣΕΒ και η Google, με αντικείμενο το σχεδιασμό και την ανάπτυξη σύγχρονης Διαδικτυακής Πλατφόρμας Εκπαίδευσης, Πληροφόρησης και Υποστήριξης των εξωστρεφών επιχειρήσεων.
 
Η Διαδικτυακή Πλατφόρμα που κτίζει ο ΣΕΒ με την υποστήριξη της Google αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών της Google σε μία σειρά ενεργειών: e-learning, δημιουργία και διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου, εξ αποστάσεως συμβουλευτική υποστήριξη από μέντορες και εμπειρογνώμονες, video conferencing, δημιουργία ομάδων εργασίας, πρόσβαση σε χρήσιμο πληροφοριακό υλικό, αξιοποίηση cloud κ.ά.
     
Η πλατφόρμα θα είναι αρχικά διαθέσιμη στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια “Export Expert” του ΣΕΒ, (περίπου 200 εξωστρεφείς επιχειρήσεις), ενώ στη  συνέχεια θα υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ για τη νεανική επιχειρηματικότητα (περίπου 90 επιχειρηματικές ομάδες νέων επιστημόνων) και την καινοτομία (περίπου 200 επιχειρήσεις) όπως και άλλες δράσεις που αναπτύσσει ο ΣΕΒ προς τα μέλη του.

Ο Χάρης Κυριαζής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε: “Ο ΣΕΒ σχεδίασε και υλοποιεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με βασικούς πυλώνες την Εξωστρέφεια, την καινοτομία και την νεανική επιχειρηματικότητα, με σκοπό την αναβάθμιση της ελληνικής παραγωγικής βάσης και την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας. Η συνεργασία της Google στην πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΒ, η οποία μας διαθέτει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες εκπαίδευσης, πληροφόρησης και συμβουλευτικής υποστήριξης, συμβάλλει έμπρακτα στη στήριξη στελεχών και επιχειρήσεων που φιλοδοξούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των διεθνών αγορών”.
   
Ο Διονύσης Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Google δήλωσε: “Η συνεργασία με το ΣΕΒ αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη σύγχρονων και ανταγωνιστικών δεξιοτήτων με τη χρήση της τεχνολογίας.  Εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητες που προσφέρει το Course builder, η ανοιχτή πλατφόρμα εκπαίδευσης της Google, προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες του προγράμματος του ΣΕΒ.  Έτσι, οι συμμετέχοντες στο Export Experts έχουν πρόσβαση σε γνώση με τη χρήση διαδραστικών εργαλείων επικοινωνίας και διαχείρισης περιεχομένου, βασισμένα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η συνεργασία της Google με το ΣΕΒ συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και την αξιοποίηση του ελληνικού ταλέντου”.

“Μαζί στην Εκκίνηση!” – Δυναμική πρωτοβουλία του ΣΕΒ για την ενθάρρυνση
της επιχειρηματικότητας των νέων επιστημόνων
Με στόχο την ενθάρρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των νέων επιστημόνων, ο ΣΕΒ υλοποιεί την πρωτοβουλία “Μαζί στην Εκκίνηση!“, σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και με τη συμμετοχή δικτύου επιχειρήσεων – μελών του.

Ο ΣΕΒ με την πρωτοβουλία “Μαζί στην Εκκίνηση!”, στηρίζει έμπρακτα  τους νέους που έχουν μια καινοτόμα ιδέα και ενδιαφέρονται για την επιχειρηματική αξιοποίησή της, προσφέροντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες  υποστήριξης που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του δικτύου Επιχειρήσεων του ΣΕΒ, πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, το οποίο μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραχωρούν ήδη δύο χώρους φιλοξενίας της δράσης, στην Αθήνα και το Βόλο.  

Κύριος άξονας της πρωτοβουλίας του ΣΕΒ είναι η χρήση του θεσμού του εθελοντή μέντορα –που στη συγκεκριμένη περίπτωση προέρχονται από επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ.  Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 30 ανώτατα και ανώτερα στελέχη των εταιριών-μελών του ΣΕΒ έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία “Μαζί στην Εκκίνηση”.

Με τη  συνεργασία εξειδικευμένων συμβούλων και με τη συμβολή των μεντόρων η πρωτοβουλία αυτή του ΣΕΒ στοχεύει στην προσφορά  υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους νέους επιχειρηματίες-επιστήμονες, όπως:
– Καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, τον επιχειρηματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση.
– Κατευθύνσεις ως προς την εφαρμογή του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
– Επιμόρφωση-ενδυνάμωση της προσωπικής αποτελεσματικότητάς τους.
– Δικτύωση με επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικούς φορείς και λοιπούς κρίσιμους κρίκους της παραγωγικής διαδικασίας (πελάτες, προμηθευτές, κλπ).
– Καθοδήγηση σε θέματα που αφορούν στην εξωστρέφεια (ανάπτυξη εξωστρεφούς επιχειρηματικής στρατηγικής, σήμανση προϊόντων για εξαγωγή, αναζήτηση συνεργατών στο εξωτερικό, κλπ.

Ήδη ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχει εγκαταστήσει σε δύο χώρους, 32  επιχειρηματικές ομάδες (17  στην Αθήνα και 15 στο Βόλο) με καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που καλύπτουν  ευρεία γκάμα τεχνολογικών περιοχών. Ειδικότερα, 17 προτάσεις αφορούν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, 5 είναι στον τομέα της υγείας-βιοτεχνολογίας, 3 σε αγροτική & κτηνοτροφική παραγωγή, 3 σε τρόφιμα-τυποποίηση, 2 σε ενέργεια και 2 σε βιομηχανικές κατασκευές.  Σημειώνεται ότι τα επίσημα εγκαίνια των χώρων φιλοξενίας θα πραγματοποιηθούν στις 21 Οκτωβρίου στο ΕΚΕΦΕ “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”.

Το Συμβούλιο Διοίκησης της πρωτοβουλίας “Μαζί στην Εκκίνηση” αποτελείται από την Σόφη Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, τον Πάνο Κυριακόπουλο (όλοι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ), την Άννα Πουσκούρη (CEO, Soros Hills SA) και τους Χάρη Κυριαζή (Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του ΣΕΒ) και Γιάννη Κυριακού (αν. Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ