Η ισπανική Telefónica αποκτά τον έλεγχο της Telecom Italia

Στα “χέρια” της ισπανικής Telefónica περνά η Telecom Italia, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, βάσει της συμφωνίας που δημοσιοποιήθηκε στο Μιλάνο, ο τηλεπικοινωνιών όμιλος της Ιβηρικής εξασφάλισε συμφωνία με τους Ιταλούς της εταίρους (Mediobanca, Intesa Sanpaolo και Generali) προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό του στην Telco, την εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει το 22,4% της Telecom Italia, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αρχικά, το ποσοστό της Telefónica στην Telco θα ανέλθει μέσω της αύξησης κεφαλαίου από 46,2% σε 66%, και σε δεύτερη φάση το ποσοστό θα ανέβει στο 70%, εφόσον υπάρξει η σχετική άδεια από τις ιταλικές εποπτικές αρχές. Το ποσό που θα καταβάλει η ισπανική εταιρεία φτάνει τα 324 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ότι σε αυτή τη φάση τα δικαιώματα ψήφου για την ισπανική εταιρεία θα παραμείνουν αμετάβλητα. Εντούτοις, η Telefónica αποκτά δικαίωμα μετατροπής των νέων μετοχών σε κοινές ονομαστικές με δικαιώματα ψήφου, καθώς και την option να προβεί στην πλήρη εξαγορά της Telco.

Ωστόσο δεδομένου ότι με αυτή τη συμφωνία η Ιταλία μένει χωρίς “δική” της εταιρεία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στο σύνολο του πολιτικού φάσματος, ενώ υπάρχει ανησυχία στα συνδικάτα για κύμα απολύσεων. Παράλληλα, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι με την συμφωνία αυτή η χώρα δεν διαθέτει πλέον εταιρεία που να έχει παραμένει σε χέρια Ιταλών επιχειρηματιών στον στρατηγικής σημασίας τομέα των τηλεπικοινωνιών.

“Η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει από κοντά την όλη διαδικασία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική επιχείρηση και ότι νέα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμα”, δήλωσε από τις HΠA ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα διαβεβαιώνοντας πως “η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει, θα αξιολογήσει και θα επαγρυπνεί στην όλη διαδικασία”.

“Το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς θα καταφέρει να εγγυηθεί την αναγκαία σταθερότητα και ανεξαρτησία”, κάνει γνωστό από την πλευρά της η Telefónica.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ