Η μεγάλη ζήτηση βοδινού στην Κίνα ωφελεί τους Αυστραλούς εξαγωγείς

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τους Κινέζους πολίτες για βοδινό κρέας, κάτι που ωφελεί σημαντικά τους Αυστραλούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι έχουν εξάγει 57.060 τόνους βοδινού το πρώτο πεντάμηνο του 2013, συγκριτικά με τους 36.273 τόνους συνολικά το 2012.

Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι απαγορεύτηκε η εισαγωγή βοδινών στην Κίνα από τη Βραζιλία, στο τέλος του 2012, λόγω υποψίας μόλυνσης από την ασθένεια των τρελών αγελάδων. Επιπλέον, η Κίνα έχει απαγορεύσει την εισαγωγή βοδινού από την Αμερική, δηλαδή τον κυριότερο εξαγωγέα βοδινών, από το 2003.

Γενικά, οι εισαγωγές βοδινού στην Κίνα το πρώτο τετράμηνο του 2013 ήταν 10 φορές περισσότερες συγκριτικά με ένα χρόνο πριν, ενώ οι εγχώριες τιμές αυξήθηκαν κατά 30% τον τελευταίο χρόνο. Παρ’όλα αυτά, οι Κινέζοι δείχνουν σαφή προτίμηση στο χοιρινό, καθώς καταναλώνουν 52 εκατ. τόνους κάθε χρόνο, συγκριτικά με τους 6,3 εκατ. τόνους βοδινού.

Η Κίνα επιτρέπει την εισαγωγή κρέατος από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Κόστα Ρίκα, ενώ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εισαγωγής και από τον Καναδά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ