Ποιος “κρύβεται” πίσω από την πρωτοποριακή απόφαση εξυγίανσης της Sato

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, επικυρώθηκε η συμφωνία συνδιαλλαγής με την πλειοψηφία των πιστωτών της εισηγμένης εταιρείας SATO ΑΕ.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την επιτυχή ολοκλήρωση της 18μηνης προσπάθειας διαπραγματεύσεων της εταιρίας, η οποία επετεύχθη με τη συνεχή συνδρομή των εξειδικευμένων σε υποθέσεις του άρθρου 99 χρηματοοικονομικών συμβούλων Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης και του καταρτισμένου δικηγορικού γραφείου “Σεραφείμ Ν. Σωτηριάδης & Συνεργάτες”.

Η επικύρωση αυτής της συμφωνίας είναι πρωτοποριακή, τόσο διότι η απόφαση αυτή προβλέπει συνδυαστικά κεφαλαιοποίηση, αναδιάρθρωση χρέους και ανταλλαγή χρέους με ακίνητα, όσο και για το άριστο επίπεδο συνεργασίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του τραπεζικού κλάδου και του επιχειρηματικού τομέα“, τόνισε ο πρόεδρος της Deloitte Ελλάδος, Μιχάλης Χατζηπαύλου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση στην Ελλάδα λόγω των μοναδικών όρων της κεφαλαιοποίησης και μετατόπισης υποχρεώσεων, απόκτησης ακινήτων από τις τράπεζες και μείωσης λοιπών υποχρεώσεων κατά 80%, καθώς εφαρμόζεται πλήρως και με επιτυχία το άρθρο 106β για τη διάσωση της ιστορικής εισηγμένης, μετά από συμφωνία άνω του 76% των πιστωτών.

Σημαντική εξέλιξη θεωρείται η στήριξη ολόκληρου σχεδόν του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (9 τράπεζες) στο πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας, με τις τράπεζες που το συγκροτούν να έχουν συνολικές απαιτήσεις από δάνεια περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει:
Την κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ύψους 18 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και μετατόπιση της περιόδου αποπληρωμής του υπολοίπου ποσού στο μέλλον.
Τη μείωση των λοιπών υποχρεώσεων ύψους 12,4 εκατ. ευρώ σε 2,4 εκατ. ευρώ.
– Την αγορά ακινήτων της SΑΤΟ από τις πιστώτριες τράπεζες σε Ελευσίνα και Θεσσαλονίκη.

Ως αποτέλεσμα η εταιρεία μετά την επικύρωση κατάφερε τη μείωση του παθητικού από 75 εκατ. ευρώ περίπου στα 27 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ