Aναβ-iOS(7)-η στιγμών καινοτομίας για την Apple

Mε αφορμή το φετινό Worldwide Developers Conference που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο συνεδριακό κέντρο Moscone West του Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, η Apple παρουσίασε όλες τις τελευταίες εξελίξεις περί software στην εταιρεία.

Η ενημέρωση των παρευρισκομένων είχε ως επίκεντρο την παρουσίαση του νέου λειτουργικού συστήματος, OS X Mavericks, του iTunes Radio και του iCloud Keychain.

OS X Mavericks
Πρόκειται για το νέο λειτουργικό mac σύστημα, το οποίο κατά τον Cook ενδείκνυται για “σκληρή” χρήση του προϊόντος, καθώς περιλαμβάνει μια εκτεταμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Χαρακτηριστικά που συνιστούν βελτίωση του ήδη υπάρχοντος συστήματος, το finder, οι ετικέτες εγγράφου και το Mission Control “υπερ-τροφοδότησης”. Επιπλέον, η χρήση της CPU συμπιέζει γρήγορα την ανενεργό μνήμη, ελευθερώνοντας έτσι χώρο για περισσότερα αρχεία και μέσω αυτού επιτυγχάνεται εξοικονόμηση μπαταρίας.

iTunes Radio
Πρόκειται για μια πλατφόρμα μέσω της οποίας οι κάτοχοι συσκευών iPod, iPhone και iPad, αλλά και συσκευών Apple TV, θα έχουν τη δυνατότητα να ακούν τα προγράμματα του “προσωπικού ραδιοφωνικού τους σταθμού”, προσαρμοσμένα στις μουσικές προτιμήσεις τους, δηλαδή στα τραγούδια που έχουν ακούσει ή έχουν αγοράσει από το iTunes. Η υπηρεσία θα παρέχεται δωρεάν με τη συνδρομή Match iTunes.

iCloud Keychain
To iCloud Keychain είναι μια υπηρεσία η οποία πρόκειται να αποτελέσει πολύτιμο “εργαλείο” στα χέρια όσων αδυνατούν να θυμηθούν τους κωδικούς πρόσβασής τους σε διαφόρους ιστοτόπους και πλατφόρμες, αλλά και τους αριθμούς των πιστωτικών καρτών τους μιας και όλα θα είναι αποθηκευμένα στη μνήμη της.

iOS 7
Το highlight ωστόσο της παρουσίασης, θεωρήθηκε η στιγμή που η Apple μας σύστησε το iOS 7, “της σημαντικότερης αλλαγής στο iOS από την εμφάνιση του πρώτου iPhone” όπως ειπώθηκε. Οι εξελίξεις θέλουν 600 εκατ. συσκευές με το συγκεκριμένο OS να έχουν διατεθεί ήδη στην αγορά, οι χρήστες iPhone να χρησιμοποιούν κατά 50% περισσότερο τις συσκευές τους συγκριτικά με τους κατόχους Android και πως το 90% των χρηστών iOS διαθέτουν την τελευταία έκδοση του.

Στο iOS 7 ξεχώρισαν αλλαγές που έχουν να κάνουν με τον επανασχεδιασμό και την μεγαλύτερη ευκρίνεια των flat εικονιδίων μέσω μιας νέας παλέτας χρωμάτων και την εμφάνιση ενός νέου πίνακα ελέγχου και μιας νέας “slide to unclock” λειτουργίας, ενώ δεν λείπουν οι αναγκαίες διορθωτικές ενέργειες σχετικά με το Safari. Ιδιαίτερη προσοχή έχει επίσης δοθεί στην βελτίωση της κάμερας, η οποία σύμφωνα με τον Craig Federighi, “είναι τέσσερις κάμερες σε ένα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ