Apple: Επιχείρηση αλλαγής κλίματος από τον Tim Cook

Μετά το βαρύ κλίμα που δημιούργησαν οι ειδήσεις για τις φορολογικές πρακτικές της Apple μέσω θυγατρικών της στην Ιρλανδία (οι οποίες είχαν και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της μετοχής της εταιρείας), ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, επιχείρησε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας “All Things Digital technology“.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Apple έκανε λόγο για πωλήσεις 85 εκατ. iPhones και 42 εκατ. iPads κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους, και πρόσθεσε ότι μέσα από τα smartphones και τα tablets της εταιρείας πραγματοποιείται το 59% της παγκόσμιας κίνησης δεδομένων στο internet.

“Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο τηλέφωνο, το καλύτερο tablet, το καλύτερο PC, το καλύτερο MP3 player, και νομίζω ότι το κάνουμε αυτό” είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην Apple TV, που αφορά σε μία συσκευή μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να παραγγέλνει και να παρακολουθεί διαδικτυακά συνδρομητικές υπηρεσίες και ταινίες από το iTunes, οι πωλήσεις της οποίας έφτασαν στα 13 εκατ. κομμάτια, με τις μισές από αυτές να πραγματοποιούνται κατά το τελευταίο έτος.

Πρόσθεσε ακόμα πως θα πρέπει να αναμένουμε προς τα πού θα εξελιχθεί η τεχνολογία της τηλεθέασης, μετά την εξάπλωση των smartphones, την έλευση των tablets και τη σταδιακή μετάλλαξη των PC.

Αναφερόμενος σε νέα tech αξεσουάρ όπως τα Google glasses, ο Tim Cook φάνηκε να απορρίπτει τέτοια projects λέγοντας ότι είναι περισσότερο τάσεις μόδας και λιγότερο τεχνολογικές προτάσεις, και πρόσθεσε ότι συσκευές που φοριούνται στο χέρι, όπως η Nike FuelBand έχουν περισσότερη χρησιμότητα. Με αφορμή αυτό, ρωτήθηκε για τη φημολογία σχετικά με το “έξυπνο ρολόι” που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η εταιρεία, ωστόσο δε θέλησε να σχολιάσει κάτι σχετικά με αυτό.

Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, ο επικεφαλής της Apple δέχτηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με τις έρευνες του Κογκρέσου και την κατάθεσή του σε υποεπιτροπή της Γερουσίας σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας να γλιτώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους που θα πλήρωνε στις ΗΠΑ, μεταφέροντας τζίρο σε θυγατρικές της στην Ιρλανδία.

Ο Tim Cook στο θέμα αυτό προσπάθησε να αμυνθεί με…επίθεση, λέγοντας ότι η Apple, αλλά και άλλες εταιρείες, “εξαναγκάζεται» σε τέτοιες πρακτικές λόγω της πολυπλοκότητας του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ που φτάνει τις 7.500 σελίδες, και πρόσθεσε ότι “έχει έρθει η ώρα να πεταχτεί στα σκουπίδια και να φτιάξουμε κάτι πολύ πιο απλό και λειτουργικό που θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να φέρουν πίσω στις ΗΠΑ ένα μεγάλο μέρος των υπεράκτιων κερδών τους”. Προφανώς, με χαμηλότερη φορολογία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ