25 χρόνια κέρδη “έκλεισε” η Emirates

Με αύξηση κερδών για 25η χρονιά και ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας ολοκλήρωσε το οικονομικό έτος Απρίλιος 2012 – Μάρτιος 2013 η αεροπορική Emirates. Το οικονομικό έτος έληξε επίσης με πολύ θετικά ορόσημα και εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία εμφάνισε καθαρά κέρδη 845 εκατ. δολαρίων, αυξημένα κατά 34% σε σχέση με το  προηγούμενο έτος. Παρ’ όλες τις εξωτερικές προκλήσεις, τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν 21,1 δισ. δολάρια σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με πέρσι. Το ταμειακό υπόλοιπο του ομίλου αυξήθηκε κατά 53% φθάνοντας τα  7,3 δισ. δολάρια. Ο όμιλος συνέχισε να επενδύει και να διευρύνει τη βάση των εργαζομένων της, αυξάνοντας το προσωπικό της κατά 12% σε 68.000.

Η Emirates συνεχίζοντας το σχέδιο ανάπτυξής της και κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2012-2013, κατάφερε τη μεγαλύτερη αύξηση χωρητικότητας στην ιστορία της εταιρείας, με την παραλαβή 34 νέων αεροσκαφών, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, γεγονός που αποτελεί  πρωτοφανές επίτευγμα. Τα αεροσκάφη χρηματοδοτήθηκαν από τη συγκέντρωση περισσοτέρων από 7,8 δισ. δολαρίων από πλήθος διαφορετικών χρηματοδοτικών πηγών. Η  συνολική χωρητικότητα (δείκτης ATKMs) αυξήθηκε κατά 5,5 δισ. τόνους ανά χιλιόμετρο. Άλλες σημαντικές αυξήσεις αναφορικά με τη χωρητικότητα,  περιλαμβάνουν την ένταξη 10 νέων προορισμών σε έξι ηπείρους, μεταφέροντας για πρώτη φορά περισσότερους από 2 εκατ. τόνους φορτίου και 5,4 εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες σε σχέση με πέρυσι.

Η Emirates συγκέντρωσε περισσότερα από 7,8 δισ. δολάρια σε νέα χρηματοδότηση, κυρίως για να εξασφαλίσει τη συνεχή επέκταση του στόλου, ποσό ρεκόρ για την αεροπορική εταιρεία.  Αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνει 587,5 εκατ. δολάρια για την επιπλέον χρηματοδότηση αεροσκαφών τύπου A380, μέσω ομολόγου από την αγορά χρεών των ΗΠΑ, ακόμη μια πρωτιά για ξένη αεροπορική εταιρεία εδώ και χρόνια. Η Emirates εξέδωσε επίσης ένα 10 ετές αποσβέσιμο Σουκούκ (Ισλαμικό χρεόγραφο) για 1 δισ. δολάρια που της απέδωσε 750 εκατ. δολάρια με 12 ετές χρεόγραφο που να συμπίπτει με τον κύκλο αποπληρωμής των αεροσκαφών. Περιλαμβάνει ακόμη περισσότερο 5,4 εκατ. δολάρια που αντλήθηκαν μέσω χρηματοδοτικών και λειτουργικών μισθώσεων.

Η επίτευξη κερδών για 25η συνεχή φορά, μέσα σε μία χρονιά όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση χωρητικότητας σε όλο το δίκτυο  προορισμών μας, αποτελεί επίτευγμα που αντιπροσωπεύει  τη δύναμη των εμπορικών σημάτων μας και της ηγεσίας μας. Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2012-13, ο όμιλος έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 3,8 δισ. δολάρια σε νέα αεροσκάφη, προϊόντα, υπηρεσίες, σε υποδομές επίγειας εξυπηρέτησης καθώς και στο νέο ξενοδοχείο JW Marriott Marquis στο Ντουμπάι. Η εν λόγω επένδυση, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πελατειακής βάσης και της αναγνωρισιμότητα της εταιρείας παγκοσμίως. Κάθε δολάριο που κερδίζουμε είναι στρατηγικά επενδεδυμένο πίσω στην εταιρεία μας και είναι αυτή η επίμονη προσέγγιση που επέτρεψε στον όμιλο να διατηρεί τόσο ισχυρή και σταθερή κερδοφορία κάτω από δύσκολες συνθήκες“, ανέφερε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2012 ο πρόεδρος και διευθύνων της Emirates, σεΐχης Αχμέντ μπιν Σαήντ αλ Μακτούμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ