Λαζαρίδης: “Υψηλές επενδυτικές ευκαιρίες στο ΧΑ”

Τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η ελληνική κεφαλαιαγορά παρουσίασε στο πρόσφατο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας ο πρόεδρος της Ελληνικά Χρηματιστήρια, Σωκράτης Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σ. Λαζαρίδης, το ΧΑ εξακολουθεί να είναι μία αξιόπιστη, αναπτυγμένη αγορά, καθώς μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται στις 10 χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο στη λίστα ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, λαμβάνει στο υψηλότερο σκορ (8,2 στα 10) ανάμεσα σε 20 ευρωπαϊκά κράτη σε μία αξιολόγηση για τη διαχείριση χρέους, εξωστρέφεια, εργασιακό κόστος και μεταρρυθμίσεις, ενώ αποτελεί την τρίτη καλύτερη αγορά στον κόσμο στη διαχείριση αποτυχημένων συναλλαγών.

Η κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς ανακάμπτει μετά από δύο σχεδόν χρόνια οικονομικής κρίσης, στα 34,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, σημειώνοντας αύξηση 25,7% από το τέλος του 2011. Μάλιστα, ο λόγος κεφαλαιοποίησης προς εγχώριο ΑΕΠ ανέρχεται στο 20,4, μόλις 1/3 (20,4 σε σχέση με 66,3) σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι διεθνείς επενδυτές διατηρούν την παρουσία τους στην Ελλάδα, καθώς αντιπροσωπεύουν πάνω από το 51% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ενώ την πιο ισχυρή παρουσία έχουν οι επενδυτές από ΗΠΑ, Λουξεμβούργο και Ηνωμένο Βασίλειο. Από την άλλη και οι εγχώριοι επενδυτές πυκνώνουν τη δραστηριότητά τους, η οποία καταγράφει συνεχώς νέα υψηλά από τον Ιούλιο του 2012 και εφεξής.

Σημαντικές ευκαιρίες, σύμφωνα με την παρουσίαση, προσφέρει και η αγορά παραγώγων του ΧΑ, η οποία έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια (από 39.800 συμβόλαια το 2008 σε 55.600 το 2013), ενώ η αστάθεια της αγοράς του ΧΑ αναμένεται να πέσει από 45,8% το 2012 σε 34,1% το 2013.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σ. Λαζαρίδης δείχνουν επίσης μία ισχυρή απόδοση των δεικτών του ΧΑ, καθώς χαρακτηριστικά το 2012 ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης απέδωσε καλύτερα και από τον δείκτη FTSE All World, ενώ ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ απέδωσε καλύτερα σε σχέση με 14 άλλες ευρωπαϊκές και 8 παγκόσμιες μεγάλες χρηματαγορές.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρόεδρος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων υπογράμμισε τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει πλέον το ΧΑ με την εισαγωγή από το 2012 νέων δεικτών, οι οποίοι έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν ως “μοχλοί” προβολής του βάθους της αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με τον Σ. Λαζαρίδη, οι νέοι δείκτες εστιάζουν στην εξωστρέφεια (καθώς οι επενδυτές κερδίζουν σχεδόν το 60% των τζίρων τους από το εξωτερικό) και στα θεμελιώδη μεγέθη (όπου 20 εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη απέδωσαν με αύξηση 62,2% το 2012).

Τέλος, έμφαση δόθηκε και στα τρία διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφαλαία που “φιλοξενεί” αυτή την στιγμή το ΧΑ, η καθαρή αξία των οποίων φθάνει στα 23,7 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ