Το emea.live στον παλμό της μονομαχίας Τραμπ-Μπάιντεν

Η δημοσιογραφική ομάδα τoυ emea μίλησε για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δίνοντας μια γεύση πριν την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων αύριο το πρωί

Στο επίκεντρο του σημερινού emea.live βρέθηκαν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές, οι οποίες δικαίως έχουν χαρακτηριστεί ως οι σημαντικότερες στη νεότερη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συζήτηση για τη μεγάλη μάχη μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Δημοκρατικού του αντιπάλου Τζο Μπάιντεν, εκτός από τη δημοσιογραφική ομάδα του emea συμμετείχε και ο δημοσιογράφος Χρήστος Κτενάς.

Ανοίγοντας τη συζήτηση οι σχολιαστές χαρακτήρισαν μαύρο πρόβατο των Ρεπουμπλικανών τον πρόεδρο Τραμπ, κάνοντας λόγο για σύγκρουση στο εσωτερικό του κόμματος. Αναφορικά με τον αντίπαλό του, ο κ. Κτενάς χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν ως μια μεσαίας εμβέλειας επιλογή εκ μέρους των Δημοκρατικών.

Κύριο θέμα στη συζήτηση αποτέλεσε η ιδιάζουσα εκλογική διαδικασία – ελέω και της πανδημίας – με την οποία τελούνται οι φετινές εκλογές, βάσει της οποίας θα αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και αν θα υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί επέλεξαν το δρόμο της επιστολικής ψήφου, γεγονός το οποίο θα καθυστερήσει για αρκετές μέρες την ανακοίνωση του νικητή.

Δεδομένου ότι οι υποστηρικτές του Τζο Μπάιντεν επέλεξαν την επιστολική ψήφο εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων που ψηφίζουν κατά κύριο λόγο στα εκλογικά κέντρα, δεν αποκλείεται ο Τραμπ κατόπιν της ανακοίνωσης των πρώτων αποτελεσμάτων τα οποία θα προκύψουν από τα εκλογικά κέντρα να αυτοανακηρυχθεί νικητής. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως ο Τραμπ δε φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί οποιοδήποτε αρνητικό αποτέλεσμα και να αμφισβητήσει την έκβαση των εκλογών, ιδιαίτερα αν η τελική διαφορά είναι μικρή.

Όσον αφορά για την στάση των Ελληνοαμερικανών, η δημοσιογραφική ομάδα σημείωσε πως στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές η μεγάλη μερίδα τάχθηκε υπέρ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Η επιλογή αυτή δεν ήταν περισσότερο πολιτική αλλά οικονομική λόγω της οικονομικής δράσης του Ντόναλντ Τραμπ τις προηγούμενες δεκαετίας και η εικόνα του επιτυχημένου businessman. Στις φετινές εκλογές η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι διχασμένη, με μεγάλο μέρος της να γυρίζει την πλάτη στον Αμερικανό πρόεδρο όντας απογοητευμένη από τη διακυβέρνηση της χώρας την τελευταία τετραετία.

Αναφορικά με τον αντίκτυπο των αμερικανικών εκλογών στα ελληνικά εθνικά θέματα, ο κ. Κτενάς σημείωσε πως τα δύο μεγάλα κόμματα δεν φαίνονται διατεθειμένα να αλλάξουν το status quo στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, επισημαίνοντας πως οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως η αναγκαία η απαγκίστρωση από την άποψη περί φιλελληνικής Αμερικής.

Σχετικά με τη διαφαινόμενη ήττα του Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν διαφορά 6 έως 10 μονάδων, μεγάλο ρόλο στη ήττα του νυν προέδρου έπαιξε η έλευση της πανδημίας και ο αντίκτυπος που είχε στην αμερικανική κοινωνία.

Κλείνοντας, ο κ. Κτενάς τόνισε πως τα απόνερα των πολωμένων φετινών εκλογών θα ακολουθήσουν τον επόμενο πρόεδρο, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μιας βαθιά διχασμένης αμερικανικής κοινωνίας, σε επίπεδο οικονομικό και κυρίως κοινωνικό.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το emea.live παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ