Κορωνοϊός: Η ινδική μετάλλαξη είναι εξίσου μεταδοτική με τη βρετανική

Οι έρευνες για την εν λόγω μετάλλαξη βρίσκονται σε εξέλιξη

Η Υγειονομική Αρχή της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή B.1.617.2 του κορωνοϊού, η οποία εντοπίσθηκε στην Ινδία, θα χαρακτηρισθεί προβληματική λόγω των ενδείξεων για την μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της.

Σύμφωνα με στοιχεία, η ινδική παραλλαγή έχει μεταδοτικότητα τουλάχιστον αντίστοιχη με την παραλλαγή του Κεντ. Τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ανεπαρκή για να συναχθεί ότι κάποια από τις παραλλαγές που έχουν εντοπισθεί στην Ινδία προκαλούν σοβαρότερη νόσηση.

“Σανίδα σωτηρίας” ο εμβολιασμός 

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο εμβολιασμός αποτελεί “όπλο” για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων. Υπενθυμίζεται ότι για την εν λόγω μετάλλαξη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer  φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95%, μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης.

«Μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει» δήλωσε ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ