Ουρές για συναλλαγές που γίνονται με άνεση και ασφάλεια από τα ψηφιακά δίκτυα

Όλες οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών των συναλλασσομένων μπορεί να γίνεται πλέον με ασφάλεια, ηλεκτρονικά.

Περισσότερα από 20 άτομα περίμεναν σήμερα από τις 7:30 το πρωί να εισέλθουν σε κατάστημα συστημικής τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, μια ημέρα που δεν υπάρχουν πληρωμές συνάξεων κλπ.

Ο ίδιος ο διευθυντής του καταστήματος που ήταν από νωρίς στο κατάστημα βγήκε να ρωτήσει τους πελάτες εάν θα μπορούσε να τους εξυπηρετήσει και εάν οι συναλλαγές τους θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρονικά.

Από τα 20 άτομα περίπου τα 5 ήθελαν ενημέρωση βιβλιαρίου, τα 4 αναλήψεις ποσών μέχρι 200 ευρώ που γίνονται από ΑΤΜ, 6 άτομα ήθελαν πληρωμές λογαριασμών στο Ταμείο που μπορούσαν να γίνουν στα ΑΤΜ ή στο internet banking και οι υπόλοιποι ήθελαν πληροφορίες για δάνεια. Δηλαδή 15 από τους 20 που περίμεναν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με ταχύτητα εκτός τράπεζας, δίχως να περιμένουν από τα άγρια χαράματα να ανοίξει το τραπεζικό κατάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ότι το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών των συναλλασσομένων μπορεί να γίνεται πλέον με ασφάλεια και ταχύτητα εκτός καταστήματος και με χαμηλότερες επιβαρύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επενδύσεις εκατομμύρια ευρώ στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, έχοντας πλέον ολοκληρωμένες και προηγμένες υπηρεσίες ψηφιακής τραπεζικής.

Μειώνεται περαιτέρω η γραφειοκρατία

Με την νέα υπηρεσία Know your Customer της πλατφόρμας gov.gr που παρουσιάστηκε χθες από τον ίδιο το πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιτρέπεται στους συναλλασσόμενους με τις τράπεζες να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για την προσκόμιση στοιχείων με ένα κλίκ αντί των σειρών εγγράφων από κρατικές υπηρεσίες που έπρεπε να προσκομίζουν μέχρι σήμερα.

Οι πολίτες θα μπορούν να επικαιροποιήσουν στοιχεία που χρειάζεται η τράπεζά τους μέσω των μητρώων του Δημοσίου, δίχως να απαιτείται να πάνε σε υποκατάστημα, να καταθέσουν οποιοδήποτε έγχαρτο πιστοποιητικό, ή να υποβληθούν σε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία. Η ενημέρωση γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, εξαλείφοντας άκοπα την ταλαιπωρία που ενέχει η τακτική επικαιροποίηση στοιχείων.

Η σύνδεση στην υπηρεσία γίνεται μέσω του gov.gr ή μέσω του συστήματος e-banking της εκάστοτε τράπεζας, και επιτρέπει τη μεταφορά στοιχείων ταυτότητας, επικοινωνίας, εισοδήματος και επαγγελματικής δραστηριότητας, με προϋπόθεση τη συγκατάθεση του πολίτη.

Η νέα διαδικασία αναβαθμίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς οι τράπεζες θα λαμβάνουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία που ορίζει ο νόμος. Παράλληλα, η ηλεκτρονική υποβολή συγκεκριμένων στοιχείων είναι σαφώς ασφαλέστερη από την προσκόμιση φωτοτυπημένων εγγράφων που συχνά περιέχουν πολύ περισσότερα στοιχεία από τα αναγκαία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ