Προς παράταση το άνοιγμα της αγοράς- Τι θα γίνει με σχολεία και εστίαση

Οι ειδικοί, όπως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνουν ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Παράταση θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία κι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων φαίνεται να “απομακρύνει” την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου.

Οι ειδικοί, όπως και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνουν ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη εβδομάδα με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Παράλληλα, ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία, αφού 681 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι.

Συνεπώς, εάν παραταθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η επαναλειτουργία εστίασης και σχολείων θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο.

Αχιλλέας Γκίκας: Το σύστημα υγείας «αγκομαχάει»

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπουν επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», τόνισε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως «όταν το σύστημα υγείας «αγκομαχάει» και επιστρατεύουμε γιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς».

Αλκιβιάδης Βατόπουλος: Προτεραιότητα τα σχολεία

«Απαισιόδοξος» ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου παρουσιάστηκε κι ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως εάν ανοίξει η αγορά, είναι αναγκαίο να γίνει με τρόπο που δε θα δημιουργήσει συνωστισμό. Ακόμη, επισήμανε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, καθώς είναι μια προτεραιότητα για την επιτροπή και την κυβέρνηση. Ωστόσο, διευκρίνισε πως πρόκειται για μια πολιτική απόφαση.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση και ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», τόνισε ο Βατόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ