Υψηλό τίτλο αντισωμάτων παρουσίασε το 92% των εμβολιασθέντων στο “Γεννηματάς”

Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους με ηλικία 21 έως 67 έτη

Βάσει σχετικών μετρήσεων το 92% των υγειονομικών ,που εμβολιάστηκαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς της Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε 14 ημέρες μετά τη χορήγησης της πρώτης δόσης , υψηλό τίτλο αντισωμάτων. Ειδικότερα, οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε 425 υγειονομικούς υπαλλήλους με ηλικία 21 έως 67 έτη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη στη χώρα που περιλαμβάνει τέτοιο μέγεθος δείγματος . Μάλιστα, αποτελεί μια από τις ελάχιστες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι 362 εκ των 425 που εμβολιάστηκαν, δεν είχαν νοσήσει από covid-19 κι ανέπτυξαν τιμές αντισωμάτων από 50 έως 3990 AU/mL . Μόνο 33 από την κατηγορία αυτή είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων  (<50.0 AU/mL). Παράλληλα, οι 63 από τους εμβολιασθέντες είχαν πρόσφατα νοσήσει από covid-19 και ανέπτυξαν ,όλοι, πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων.

Όσον αφορά τις ηλικίες, τα αντισώματα δεν παρουσίασαν κάποια διαφορά στα άτομα  από 20 έως 50 ετών . Βέβαια, πτωτική ήταν η τάση των αντισωμάτων στις ηλικίες 50-60 . Μεγαλύτερη ήταν η πτώση στις ηλικίες άνω των 60.

Αξίζει να σημειωθεί, πως πραγματοποιείται ήδη αξιολόγηση των μετρήσεων στις 14 ημέρες, μετά τη δεύτερη δόση, όπου και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι τίτλοι των αντισωμάτων.

Αναφορικά με τις παρενέργειες από το εμβόλιο, κανένας από τους εμβολιασθέντες δεν παρουσίασε κάποια αναφυλακτική αντίδραση η άλλη σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια. Εντοπίστηκαν μόνο οι ήπιες παρενέργειες που παρατηρούνται σε κάθε εμβολιασμό (πονοκέφαλος, πόνος στο σημείο της ένεσης, χαμηλή πυρετική κίνηση κ.α)

Συντονιστής της μελέτης ήταν ο Γεώργιος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κύρια ερευνήτρια την Κωνσταντίνα Κοντοπούλου (Διευθύντρια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, πρόεδρος ΕΝΛ και συντονίστρια των 2 Εμβολιαστικών Κέντρων του Γ.Ν.Θ “Γ.Γεννηματάς”). Μέλη της ερευνητικής ομάδας από το νοσοκομείο “Γ.Γεννηματά” ήταν η Ελένη Αντωνιάδου (συντονίστρια διευθύντρια της ΜΕΘ, αντιπρόεδρος ΕΝΛ, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, η Δρ. Αθηνά Υφαντίδου (Επιμελήτρια Α΄Βιοπαθολογίας), η Γεωργία Γκουντή (Καρδιολόγος – Εντατικολόγος), ο Βασίλης Αδαμόπουλος (Χημικός) και Νικήτας Παπαδόπουλος (Πυρηνικός Ιατρός, αντιπρόεδρος συντονιστικής ομάδας εμβολιασμού 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ