Η επόμενη ημέρα στην Αττική

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας “Μήδεια”, που έκανε αισθητή την εμφάνιση της και στην Αττική

Mε παγετό, δρόμους εξαιρετικά επικίνδυνους λόγω ολισθηρότητας δρόμους και πολλές ακόμη περιοχές της Αττικής με προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση ξεκίνησε η επόμενη ημέρα μετά την κακοκαιρία «Μηδεία», παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες των αρμόδιων φορέων. 

Υπενθυμίζεται ότι για όλα τα ζητήματα αυτά ξεκίνησε, ήδη από νωρίς το πρωί, τεχνική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Θα λάβουν, επίσης, μέρος ο γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το απόγευμα της χθεσινής ημέρα περισσότερα από 250.000 νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα σε όλη την Ελλάδα, με το 90% από αυτά να βρίσκονται στην Αττική. Αργά χθες το απόγευμα συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, συνέβαλλαν στο έργο της αποκατάστασης του μεγάλου προβλήματος της ηλεκτροδότησης στην Αττική, όπου 29 γειτονιές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι. Και αυτό γιατί οι εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση που έχουν προκληθεί κυρίως από πτώσεις δέντρων εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει την Αττική και η προφανής αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να ανταποκριθεί λόγω των πρωτόγνωρων ζημιών που έχουν προκληθεί ειδικά στα δίκτυα μέσης τάσης, κρίθηκε αναγκαίο να ζητηθεί η ενεργοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και του Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης, σημειώθηκαν εκατοντάδες πτώσεις δέντρων και κλαδιών που επηρεάζουν το δίκτυο, με χίλιες περίπου βλάβες στη χαμηλή και μέση τάση. Δένδρα για τα οποία, όπως αναφέρουν πολίτες, έχουν στείλει κατ’ επανάληψη αιτήματα στη διάρκεια των τελευταίων ετών αλλά και μηνών στις αρμόδιες Αρχές να επιληφθούν για το κλάδεμα τους ή και το κόψιμο τους, καθώς τα κλαδιά τους έφταναν στα σύρματα της ΔΕΗ ή είχαν αποκτήσει επικίνδυνη κλήση λόγω τους βάρους τους. Αιτήματα που τα περισσότερα έμειναν χωρίς ανταπόκριση, με τις αρχές να κάνουν λόγο για γραφειοκρατικά προβλήματα στο κούρεμα των δέντρων.

Η χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας κράτησε μια ημέρα, ευτυχώς δεν πλησιάσαμε σε καμιά περίπτωση το ρεκόρ του χειμώνα του 1987 που χιόνιζε σχεδόν ασταμάτητα για δέκα σχεδόν ημέρες, διότι τότε οι συνέπειες θα ήταν πραγματικά εξαιρετικά σοβαρές, αναφέρει στο ΕΜΕΑ.gr στέλεχος αρμόδιας Αρχής που έχει ριχθεί στην μάχη της αποκατάστασης των ζημιών. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να προχωρήσουν έργα και επενδύσεις που σέρνονται και μένουν μόνον στα μεγάλα λόγια υπουργών στα τηλεοπτικά παράθυρα εδώ και δεκαετίες. Τα ανακοινώνουν, τα περιλαμβάνουν στα δελτία τύπου, στις εξαγγελίες της ΔΕΘ χωρίς όμως να γίνονται, απλά μεταφέρονται στο χρόνο και στις προσδοκίες. Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ