Από τους -100 βαθμούς στους +60 βαθμούς οι πιο ακραίες θερμοκρασίες στη Γη!

Στην Ελλάδα η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία όλων των εποχών ήταν-27,8 βαθμοί στην Πτολεμαΐδα

Η «Μήδεια» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να αποδείξει τελικά πόσο ισχυρή θα είναι τελικά και θα δικαιώσει τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Ποιες ήταν όμως και που σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν ποτέ στην χώρα μας;
Το ταξίδι του χρόνου μας γυρνάει πίσω στο «Χειμώνα των Πάγων», του Δεκέμβριο του 1962-Ιανουάριο 1963 που παραμένει μέχρι σήμερα ο πιο κρύος στην ιστορία της Ευρώπης, μετατρέποντας την σε Βόρειο Πόλο, αφήνοντας πίσω περισσότερους από 700 νεκρούς και τεράστια προβλήματα και ζημιές σε περιουσίες και καλλιέργειες που καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τότε σημειώθηκε στην Ελλάδα και η χαμηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία όλων των εποχών που ήταν-27,8 βαθμοί στην Πτολεμαΐδα και συγκεκριμένα στις 27 Ιανουαρίου του 1963.Η δεύτερη πιο χαμηλή θερμοκρασία στην Ελλάδα καταγράφηκε τον χειμώνα του 2012 στη Φλώρινα στις 18 Ιανουαρίου όταν υδράργυρος έδειξε -25,1 βαθμούς Κελσίου.

Οι χαμηλότερες  θερμοκρασίες

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη Γη έχουν καταγραφεί κοντά στον Νότιο Πόλο τον Ιούλιο του 1983 στον σοβιετικό Σταθμό Βοστόκ της Ανταρκτικής όταν ο υδράργυρος έπεσε στους -89,2 βαθμούς Κελσίου. Το 2010, όμως με τη συμβολή δορυφόρων καταγράφηκε ένα νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας -93 βαθμών του παγωμένου αέρα ακριβώς πάνω από την επιφάνεια, στο οροπέδιο της Ανταρκτικής, ανάμεσα στους θόλους Άργκους και Φούτζι, σε υψόμετρο 3.800 μέτρων. Μια ανάλυση στοιχείων της περιόδου 2004-2016 δείχνει ότι σε αυτή την περιοχή, υπό ορισμένες συνθήκες, η θερμοκρασία του αέρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους τον χειμώνα μπορεί να πέσει στους -98 βαθμούς.

Υψηλότερες θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ είναι 56.7 °C στις 10 Ιουλίου του 1913, στο Furnace Creek της Κοιλάδας του Θανάτου, των ΗΠΑ. Η εγκυρότητα αυτής της μέτρηση πάντως, αμφισβητείται από μετεωρολόγους, ενώ αναμένεται αυτή να εξεταστεί, από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά σε κάθε περίπτωση οι υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες κυμαίνονται στους +56 και + 58 βαθμούς κελσίου. Μια διαφορά 160 περίπου βαθμών κελσίου μεταξύ της χαμηλότερης και της ανώτερης. Πραγματικά εκπληκτικό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ